India kan belofte om grote graanexporteur te worden niet nakomen

21 aug 2022, 11:15 Zakelijk
india kan belofte om grote graanexporteur te worden niet nakomen
ANP

India lijkt zijn eerdere belofte om een grote exporteur van graan te worden niet na te kunnen komen. Het land zou vanwege tegenvallende oogsten zelfs overwegen graan van elders te moeten halen, meldden bronnen aan persbureau Reuters.

De Indiase premier Narenda Modi verklaarde kort na de Russische invasie in Oekraïne nog vol bravoure dat India gereed stond om "de wereld te voeden". Krap vier maanden later lijkt het tegenovergestelde waar. Door de recordbrekende hittegolf die India dit voorjaar teisterde valt de graanoogst minder hoog uit dan verwacht. Door de mindere productie zijn de prijzen lokaal gestegen, waardoor het dagelijks leven voor honderden miljoenen Indiërs duurder is geworden. Zij gebruiken graan om basisvoedsel als naan en chapati te maken.

Na de eerste aanwijzingen dat de tarweoogst minder hoog zou uitvallen dan eerder geraamd werd de export van graan al beperkt. De staatsreserves zijn in augustus gedaald naar het laagste niveau in 14 jaar tijd. Voor consumenten is tarwe zo'n 12 procent duurder geworden. Door het dreigende tekort en de stijgende prijzen treffen de autoriteiten nu voorbereidingen om tarwe elders te kopen.

Regeringsambtenaren zouden momenteel in overleg zijn over het al dan niet verlagen of afschaffen van de invoerbelasting van 40 procent op tarwe om meelfabrikanten in sommige regio's te helpen graan in te voeren. Het Indiase minister van Voedselvoorziening gaf zondag in een bericht op Twitter evenwel aan dat er geen plannen voor graanimport zijn en dat er voldoende voorraden zijn.

Hoewel India de op één na grootste tarweproducent ter wereld is, is het nooit een grote exporteur geweest. Het heeft ook nooit veel geïmporteerd. Het land was zo goed als zelfvoorzienend. De autoriteiten gaan er nu van uit dat de oogst voor 2021-22 ongeveer 107 miljoen ton zal bedragen, tegen een schatting van 111 miljoen in februari. De nieuwe raming is mogelijk iets te optimistisch, aangezien handelaren en meelfabrikanten een opbrengst van 98 miljoen tot 102 miljoen ton voorspellen.