De inflatie in Duitsland is in mei gestegen naar het hoogste niveau sinds oktober 2018, nu de economie steeds verder opengaat en de vraag van consumenten aantrekt. Volgens het Duitse federale statistiekbureau bedroeg de inflatie 2,4 procent op jaarbasis. In april was dit nog 2,1 procent.
Het gaat daarbij om een zogenoemd geharmoniseerd cijfer zodat de Duitse inflatie kan worden vergeleken met die in andere Europese landen. Op maandbasis klommen de consumentenprijzen in Duitsland met 0,5 procent. Ook de hogere energieprijzen en andere factoren jagen de inflatie aan.
De Duitse centrale bank heeft aangegeven dat de inflatie dit jaar verder kan stijgen, nu de coronamaatregelen steeds meer worden versoepeld en de consumentenbestedingen toenemen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatiedoelstelling van bijna 2 procent. Op de aandelenbeurzen heeft de oplopende inflatie de laatste tijd voor onrust gezorgd omdat centrale banken daardoor mogelijk sneller de rente gaan verhogen.
Maar volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is er nog geen bewijs dat het oplopen van de inflatie in de eurozone echt zal aanhouden. Mogelijk gaat het om een tijdelijk fenomeen. Volgens het Nederlandse centralebankhoofd hangt het ervan af hoe de lonen zich komende tijd zullen ontwikkelen, liet hij maandag weten op een digitale bijeenkomst. Er is nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid speling op de arbeidsmarkt in de eurozone, aldus Knot. Hij ziet nog geen signalen dat bijvoorbeeld vakbonden vanwege de toegenomen inflatie opeens met substantieel hogere looneisen gaan komen.