ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.
De opbrengst van die hogere bankbelasting moet worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. Ook zijn andere voorstellen aangenomen om bedrijven zwaarder te belasten, waaronder bij de inkoop van eigen aandelen. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben kritisch gereageerd omdat Nederland bijvoorbeeld onaantrekkelijker zal worden als vestigingsplaats voor bedrijven.
De AEX-index op Beursplein 5 ging met een min van 0,2 procent op 730,09 punten het weekend in. De MidKap was vrijwel onveranderd op 842,40 punten. Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent. Londen sloot een fractie hoger.
Techinvesteerder Prosus was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 4,7 procent, na de stevige daling een dag eerder. Ook betalingsverwerker Adyen liet wat herstel zien met een plus van ruim 3 procent.
In de MidKap nam logistiek vastgoedbedrijf CTP de leiding met een winst van 3 procent, gevolgd door kunstmestproducent OCI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway die plussen tot 1,6 procent optekenden. Winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties sloot de rij met een min van 1,6 procent.
Bij de kleinere bedrijven op het Damrak was post- en pakketbezorger PostNL een behoorlijke daler met een verlies van 3,6 procent, zonder een direct aanwijsbare reden.
In Parijs won het Franse computerspelbedrijf Ubisoft 3,8 procent. De Britse toezichthouder neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door Microsoft goed te keuren. Vorige maand beloofde Microsoft om vijftien jaar lang af te zien van de rechten op games van Activision die via de cloud worden gestreamd. Die rechten zouden dan worden verkocht aan Ubisoft.
De euro was 1,0662 dollar waard, tegen 1,0668 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 90,10 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 93,53 dollar per vat.