ING en betalingsbedrijf Adyen onderaan in afwachtende AEX

03 feb 2022, 12:23 Zakelijk
ing en betalingsbedrijf adyen onderaan in afwachtende aex
ANP

ING en betalingsbedrijf Adyen kregen donderdag flinke klappen op de Amsterdamse beurs. Adyen werd meegezogen door de koersval van het Amerikaanse betalingsbedrijf PayPal, dat woensdag een kwart van zijn beurswaarde zag verdampen na tegenvallende resultaten. ING wist de winst afgelopen jaar bijna te verdubbelen, maar beleggers waren teleurgesteld dat er geen nieuw aandeleninkoopprogramma werd aangekondigd.

Beleggers waren verder vooral in afwachting van de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. In het Verenigd Koninkrijk zal de rente naar verwachting opnieuw worden verhoogd om de hard oplopende inflatie aan te pakken. De rente in het eurogebied blijft waarschijnlijk ongewijzigd, maar de druk op de ECB om in te grijpen is wel toegenomen na het hoge inflatiecijfer over januari.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 1,1 procent in het rood op 757,19 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 1075,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,5 procent.

ING zakte 5 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. De bank boekte bijna net zoveel winst als in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Volgens topman Steven van Rijswijk worden er ook weer meer leningen verstrekt. Dat is volgens hem een "teken van groeiend vertrouwen in de economie". Beleggers hadden echter gehoopt dat ING eigen aandelen zou gaan inkopen. Doordat de winst dan over minder aandelen verdeeld hoeft worden, stijgt vaak de winst per aandeel.

Naast Adyen (min 4,4 procent) behoorden ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en platenlabel Universal Music Group tot de staartgroep, met verliezen van ruim 3 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI verloren tot ook dik 3 procent na een tegenvallende handelsupdate van de Duitse chipmaker Infineon, die ruim 4 procent zakte in Frankfurt.

Olie- en gasconcern Shell, dat afgelopen jaar flink wist te profiteren van de hogere olieprijzen, was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,5 procent. Het bedrijf dat op papier volledig Brits is geworden boekte in 2021 een nettowinst van meer dan 20 miljard dollar, omgerekend bijna 18 miljard euro. Shell leed in 2020 nog een recordverlies van bijna 22 miljard dollar omdat toen de olieprijzen kelderden door de coronapandemie.

De euro was 1,1277 dollar waard, tegen 1,1299 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 87,22 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 88,44 dollar per vat.