ING keldert 9 procent op Damrak na sancties Russische banken

28 feb 2022, 12:11 Zakelijk
ing keldert 9 procent op damrak na sancties russische banken
Het aandeel ING werd maandag hard afgestraft op de Amsterdamse beurs. Ook andere grote Europese banken kregen rake klappen door de zwaardere sancties van het Westen tegen Rusland. Zo worden verschillende Russische banken afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. ING is van de Nederlandse banken het sterkst aanwezig in Rusland en Oekraïne.
Naast de uitsluiting van SWIFT wordt de toegang van de Russische centrale bank tot internationale reserves geblokkeerd. Die moet ervoor zorgen dat de Russische regering minder middelen heeft om de oorlog in Oekraïne te financieren.
ING zakte 9 procent in Amsterdam. In Frankfurt verloor Deutsche Bank bijna 9 procent. De Franse bank Société Générale en de Italiaanse bank UniCredit, die aanzienlijke activiteiten hebben in Rusland, zakten tot 11 procent. Raiffeisen Bank kelderde 14,5 procent in Wenen. De Oostenrijkse bank heeft een sterk winstgevend onderdeel in Rusland.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,4 procent lager op 717,72 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 1012,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 2,8 procent.
De Russische beurs blijft maandag gesloten. Rusland heeft in een reactie op de sancties de verkoop van Russische aandelen door buitenlanders verboden. De roebel zakte 16 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar als gevolg van de nieuwe sancties tegen Rusland. De Russische centrale bank verhoogde daarop de rente tot 20 procent om de val van de munt te stutten.
Brentolie werd 5 procent duurder op 103,08 dollar per vat en de prijs van Amerikaanse olie steeg dik 5 procent tot 96,40 dollar. Afgelopen donderdag stegen de olieprijzen al voor het eerst sinds 2014 tot boven de 100 dollar per vat in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne, maar vrijdag leken de olieprijzen wat te stabiliseren.
In Londen zakte BP 5,5 procent. Het Britse oliebedrijf lieten weten zijn belang in het Russische olieconcern Rosneft te beëindigen. Het besluit kost BP mogelijk 25 miljard dollar. In Amsterdam daalde concurrent Shell 0,1 procent. Het is nog niet bekend wat Shell gaat doen met activiteiten in Rusland, waaronder een deelneming in een groot project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
In Frankfurt steeg Thyssenkrupp 8 procent. Het staalconcern profiteerde van het nieuws dat Duitsland 100 miljard euro extra uittrekt om het Duitse leger te moderniseren. Thyssenkrupp is onder meer actief met de bouw van duikboten. De bouwer van tanks en pantservoertuigen Rheinmetall won meer dan 30 procent.
De euro was 1,1189 dollar waard, tegen 1,1258 dollar op vrijdag.