ING onderuit op Damrak, AEX duikt verder onder 700 punten

04 mrt 2022, 12:16 Zakelijk
ing onderuit op damrak aex duikt verder onder 700 punten
ANP
De Amsterdamse AEX-index ging vrijdag hard omlaag en nam verder afstand van de 700 puntengrens. Beleggers dumpten hun aandelen in een reactie op de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne, waarbij brand uitbrak. Vooral ING, die van de Nederlandse banken de meeste invloed ervaart, liep opnieuw averij op.
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO sprak van een "roekeloze" aanval op de kerncentrale. De NAVO-landen zijn in Brussel bijeen om te overleggen over de oorlog in Oekraïne. De brand in de grootste kerncentrale van Europa is volgens de lokale autoriteiten geblust en de stralingsniveaus zouden normaal zijn, maar Russische troepen hebben de controle overgenomen.
De AEX-index stond rond het middaguur 3,1 procent in het rood op 683,47 punten. Op de dag van de Russische invasie in Oekraïne, vorige week donderdag, dook de hoofdindex tussentijds ook al een fractie onder de 700 punten. De laatste keer dat de graadmeter onder de 700 punten sloot was op 19 mei 2021. In november stond de AEX nog op een record van bijna 830 punten.
De MidKap raakte 3 procent kwijt tot 960,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 3,2 procent in. De Russische beurs is al de hele week dicht. Het is de langste handelsonderbreking in het land ooit. De markt in Moskou blijft in ieder geval tot en met dinsdag gesloten.
ING behoorde tot de sterkste dalers in de AEX met een verlies van dik 6 procent. De bank verklaarde 5,3 miljard euro aan leningen te hebben verstrekt aan Russische klanten en nog eens 1,5 miljard euro aan internationale klanten met een Russische eigenaar. Van al dat geld wordt zo'n 700 miljoen euro geraakt door westerse sancties. Sinds de Russische invasie heeft ING al bijna een kwart aan beurswaarde verloren. De Italiaanse bank UniCredit en de Franse bank Société Générale, die ook veel activiteiten in Rusland hebben, zakten 8 en 7 procent.
Verlichtingsbedrijf Signify deed het nog slechter en was de grootste daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een min van 8 procent. Ook zwaargewicht Shell (min 3,6 procent) kreeg een flinke tik. Het olie- en gasconcern profiteerde eerder deze week juist nog van de sterk gestegen prijzen van olie en gas. Chemicaliëndistributeur IMCD was de enige stijger met een plus van 0,7 procent.
De euro zakte tot het laagste niveau sinds 2020 en was 1,1005 dollar waard, tegenover 1,1052 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden weer op na de kleine daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 109,87 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs tot 112,07 dollar per vat.