ING sterkste daler in lichtrode AEX

07 sep 2018, 17:57 Zakelijk
ing sterkste daler in lichtrode aex
ANP
ING Groep was vrijdag op de beurs in Amsterdam een opvallende daler. Beleggers zijn bevreesd voor een mogelijk staartje in de omvangrijke witwaszaak. Ook kampt de bank naar verluidt met problemen met de IT-systemen. Het sentiment op de beursvloeren in Europa was gemengd.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent in de min op 538,51 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 769,10 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt sloten tot 0,2 procent hoger, na eerder ook op verlies te hebben gestaan. Londen eindigde de sessie 0,6 procent lager.
ING sloot met een min van 3,4 procent en was daarmee de sterkste daler in de hoofdindex. Volgens het Financieele Dagblad (FD) kampt de bank in Nederland en België met zulke grote achterstanden op het eigen werkprogramma dat het de bedrijfsvoering begint te bedreigen. ING noemt dat overdreven. De bank trof eerder deze week een schikking van 775 miljoen euro vanwege falende antiwitwassystemen. Stichting Tuchtrecht Banken heeft inmiddels een informatieverzoek ingediend bij ING over die zaak.
Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was Galapagos met een winst van 2,7 procent. Daarmee herstelde het biotechnologiebedrijf goeddeels van de stevige daling van donderdag. Bij de middelgrote voerde maaltijdbezorger Takeaway de lijst met stijgers aan met een winst 2,9 procent.
Verder stonden Europese chipbedrijven onder druk na een waarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot KLA Tencor voor een vertraagde groei in geheugenchips. Chipmachinefabrikant ASML verloor 0,9 procent in de AEX. In Parijs daalde chipfabrikant STMicroelectronics 0,3 procent en in Frankfurt leverde Infineon 2 procent in. In de MidKap was ASMI de sterkste daler met een min van 4,5 procent.
In Londen raakte luchtvaartgroep IAG 1,3 procent kwijt. Bij de luchtvaartmaatschappij British Airways, dat onderdeel is van IAG, zijn in de afgelopen weken de financiële gegevens van mogelijk honderdduizenden klanten gestolen via een datalek.
De euro was 1,1580 dollar waard, tegen 1,1618 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 67,65 dollar. Een vat Brentolie kostte een fractie meer op 76,52 dollar.