Italiaanse zorgen houden beurzen in greep

28 sep 2018, 17:52 Zakelijk
italiaanse zorgen houden beurzen in greep
De beurs in Milaan heeft vrijdag veel terrein moeten prijsgeven vanwege zorgen over de begrotingsplannen van de nieuwe Italiaanse regering. Die hadden hun weerslag op Europese bankenaandelen. Ook de meeste andere Europese beurzen verloren op de laatste handelsdag van het derde kwartaal.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent lager op 549,62 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 786,79 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,5 procent kwijt.
De hoofdindex in Milaan kelderde 3,6 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De nieuwe Italiaanse regering heeft het begrotingstekort voor 2019 vastgesteld op 2,4 procent, terwijl de financiële markten hadden gehoopt dat de overheid de uitgaven zou terugdringen en het tekort rond de 2 procent zou uitkomen.
Elders in Europa waren banken ook bij de grootste verliezers. In Amsterdam was ING de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 3,8 procent. In Frankfurt verloor Commerzbank 4,8 procent en in Parijs leverde Crédit Agricole 4,3 procent in.
In de MidKap stond chipbedrijf ASMI 2,7 procent hoger. De Chinese elektronicagigant TCL overweegt volgens ingewijden een bod van 1 miljard dollar uit te brengen op het resterende belang van ASMI in ASM Pacific Technologies. ASMI staat al enige tijd onder druk van activistische beleggers om zijn volledige belang in zijn Aziatische tak af te stoten, maar het bedrijf herhaalde dat het belang strategisch is en dat er niet wordt gesproken over een verkoop.
TomTom was in de MidKap een grote daler met een min van 3,8 procent. De navigatiedienstverlener boekte een dag eerder een koerswinst van bijna 19 procent na aankondiging van een mogelijk verkoop van de divisie Telematics.
In Frankfurt verloor BASF 2,3 procent. Het Duitse chemieconcern verlaagde de winstverwachting voor dit jaar.
De euro stond ook onder druk door de Italiaanse zorgen. De eenheidsmunt was 1,1620 dollar waard, tegen 1,1666 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 73,32 dollar. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs tot 82,79 dollar per vat.