De Italiaanse regering verbiedt de verkoop van vlees dat in een laboratorium is gekweekt. Donderdag werd duidelijk dat het parlement instemt met een wet die deze nieuwe vorm van vlees uit de Italiaanse winkelschappen moet houden. Binnen de Europese Unie is er overigens ook geen toestemming voor de verkoop van kweekvlees.
Meerder bedrijven, waaronder het Nederlandse Mosa Meat, ontwikkelen vlees uit het lab. Daarbij worden enkele dierlijke cellen in een laboratorium gevoed om het uit te laten groeien tot een stuk vlees. Dat zou milieuvoordelen kunnen opleveren, zoals minder landverbruik en uitstoot van broeikasgassen dan bij gangbare veeteelt.
De rechtse regering van premier Giorgia Meloni vreest problemen met de volksgezondheid als mensen vlees eten dat niet van echte koeien, varkens, kippen of andere dieren afkomstig is. Daarnaast zou kweekvlees de omvangrijke veeteeltsector van Italië schaden. Wie dergelijke producten toch verkoopt, riskeert per overtreding een boete tussen de 10.000 en 60.000 euro.
De wet zou onder andere bedoeld zijn om veeteelt als "nationaal erfgoed" te behouden. Landbouwminister Francesco Lollobrigida, lid van Meloni's partij Fratelli d'Italia, vindt dat gekweekt vlees "de deugdzame relatie verbreekt tussen land en de mens" die al millennia lang zou bestaan.
Nog geen van de bedrijven die in de toekomst in de EU kweekvlees willen verkopen, hebben daar op dit moment toestemming voor van de Europese toezichthouder voor voedselveiligheid. Alleen Singapore en de Verenigde Staten hebben de verkoop van kweekvlees goedgekeurd.
De Italiaanse dierenrechtenorganisatie Oipa noemt de wet dan ook "zinloos". Oppositiepartijen beschuldigden Lollobrigida bovendien van het dwarszitten van innovatie. Een pro-Europese partij, +Europa, waarschuwde volgens Italiaanse media bovendien voor een conflict met Brussel omdat de wet tegen de regels over de interne Europese markt zou indruisen.
De belangenorganisatie voor de Italiaanse landbouw, Coldiretti, bestempelt dierlijke producten uit het lab juist als "Frankenstein-vlees" en is groot voorstander van de wet. Die zou "het mediterraanse dieet beschermen".