Het kabinet hoopt het volgende week eens te worden over stappen om het voor Oekraïense vluchtelingen makkelijker te maken om in Nederland aan het werk te gaan. Mogelijk worden regels versoepeld rond de werkvergunning die werkgevers moeten vragen voor het aannemen van buitenlandse werknemers.
In antwoorden op Kamervragen schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "snel ruimhartige toegang tot de arbeidsmarkt te regelen". De bewindsvrouw kijkt momenteel "op welke manier dit het eenvoudigst geregeld kan worden".
Ze wijst erop dat sommige Europese landen, anders dan Nederland, geen tewerkstellingsvergunning eisen, of "een lichter vergunningsregime" hanteren, zonder arbeidsmarkttoets. Die toets houdt in dat een bedrijf eerst naar geschikte werknemers moet zoeken in landen in de Europese Economische Ruimte (de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).
Hoe de regels voor het aannemen van Oekraïense werknemers er straks precies gaan uitzien, is nog onduidelijk. Volgende week komen betrokken ministers opnieuw bijeen voor crisisberaad. Het kabinet hoopt dan al stappen te nemen richting mogelijke versoepeling van de regels.
Van Gennip benadrukt in een reactie dat Oekraïense vluchtelingen "een heel heftige en verdrietige tijd" doormaken. "Laten we hen eerst rust gunnen en de kans geven zich hier veilig en welkom te voelen. Voor de periode daarna gaan we regelen dat zij die dat willen en kunnen hier ook aan het werk kunnen. Ik denk dat zij dan echt welkom zijn op onze arbeidsmarkt." Die arbeidsmarkt kampt overigens met grote tekorten.
Meerdere uitzendbureaus lieten al weten dat Nederlandse werkgevers Oekraïense werknemers goed kunnen gebruiken. Maar branchevereniging Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) wil benadrukken dat het om mensen gaat die voor oorlog zijn gevlucht, dus niet direct bezig zijn met werk. De belangenvereniging pleit ook voor een zorgvuldige uitwerking van de regels voor Oekraïense vluchtelingen op de arbeidsmarkt om uitbuiting te voorkomen.
"Je wil precies in kaart hebben waar deze mensen werken. Ze hebben huis en haard tegen hun zin in verlaten, komen in een land dat ze niet kennen en weten niet wat hun toekomst is. Dat maakt je erg kwetsbaar", legt een woordvoerster van ABU uit.