Kabinet wil met Kamer wet maken tegen misstanden bij ondernemen

03 nov 2022, 13:35 Zakelijk
kabinet wil met kamer wet maken tegen misstanden bij ondernemen
ANP
Het kabinet wil samen met de Tweede Kamer een wet maken die ondernemingen verplicht om in hun hele productieketen zaken als kinderarbeid, slavernij en klimaatschade tegen te gaan. In de Kamer wordt opgetogen gereageerd op het voorstel van minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).
Deze week kwamen ChristenUnie, SP, PvdA, GroenLinks, Volt en D66 met een initiatiefvoorstel om deze misstanden terug te dringen. "We stellen hiermee een ondergrens vast voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland", zei initiatiefnemer Stieneke van der Graaf (ChristenUnie).
"We hadden hier stiekem op gehoopt", verklaarde De Graaf nadat de minister tijdens de behandeling van haar begroting had gezegd samen met de zes partijen tot een wet te willen komen. Tom van der Lee van GroenLinks noemde het een "wijze keuze" van de bewindsvrouw.
In de Europese Unie wordt al langer gesproken over wetgeving die het bedrijfsleven moet dwingen om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Op dit moment zijn er al wel regels hierover - de zogenoemde OESO-richtlijnen - maar daarover maakt de overheid vrijwillige afspraken met bedrijven.
Omdat de wet in Europa te lang op zich liet wachten, besloot het vorige kabinet met eigen nationale wetgeving te komen. Het maken van die wet gaat Schreinemacher nu "on hold" zetten, zei de minister. Dat betekent wel dat als ze er niet met de Kamer uit komt de nationale wet vertraging zal oplopen.
Coalitiepartner VVD dringt er wel op aan om bij de wetgeving rekening te houden met het bedrijfsleven. Schreinemacher liet weten dat zaken als lastendruk zeker zullen worden meegenomen. Het moet een "effectieve en uitvoerbare wet" worden, zei ze. Volgend jaar komen waarschijnlijk de Europese plannen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.