Campussen waar bedrijven nauw samenwerken met kennisinstituten zijn goed voor de plaatselijke werkgelegenheid. Bedrijven vestigen zich met het oog op innovatie graag op de kennisparken. Daardoor stijgt het aantal banen er harder dan in de omliggende gemeente, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Het aantal arbeidsplaatsen op zeventien langer bestaande campussen steeg sinds medio 2014 gemiddeld met 22 procent tot een totaal van 47.000, berekenden onderzoekers van Buck Consultants International (BCI). In de gemeenten die ze huisvesten nam de werkgelegenheid in dezelfde periode gemiddeld met 6 procent toe.
BCI definieert campussen als locaties met een hoge concentraties aan bedrijven en kennisinstituten, zoals een universiteit, academisch ziekenhuis of onderzoeksafdeling van een bedrijf. Ook bedrijven zonder directe band met universiteit strijken graag neer op dit soort 'science parks' om een graantje mee te pikken van de plaatselijke innovatielust.
Nederland telt volgens BCI in totaal 35 campussen. Daarvan zouden er tien 'volwassen' zijn en een bewezen aantrekkingskracht hebben op bedrijven. De High Tech Campus Eindhoven, oorspronkelijk opgericht door Philips, is naar werkplekken berekend de grootste.