De Europese beurzen lieten dinsdag kleine minnen zien. Beleggers hielden vooral de ontwikkelingen rond de brexit in de gaten en keken uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Op het Damrak moest biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma het ontgelden na een teleurstellend handelsbericht.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 566,99 punten. De MidKap daalde ook 0,2 procent, tot 821,77 punten. Frankfurt en Parijs zakten tot 0,5 procent.
De Londense FTSE verloor 0,3 procent. Het Britse Lagerhuis heeft voor de tweede keer in een week tegen een oproep voor vervroegde verkiezingen van premier Boris Johnson gestemd. Johnson heeft gezworen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU stapt, ook als er geen akkoord met Brussel is.
Hekkensluiter in de AEX was betaalbedrijf Adyen met een verlies van meer dan 5 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield voerde de stijgers aan met een winst van ruim 3 procent.
In de MidKap stond kabel- en telecombedrijf Altice Europe (min 2,4 procent) onderaan. Air France-KLM verloor 0,2 procent. De luchtvaartcombinatie zakte een dag eerder bijna 10 procent na tegenvallende vervoerscijfers en berichten dat het bedrijf wil meebieden op de failliete Franse luchtvaartmaatschappij Aigle Azur. Beursintermediair Flow Traders ging aan kop met een plus van 2,1 procent.
Kiadis Pharma zakte 7 procent bij de kleinere bedrijven. Het biotechnologiebedrijf zag de kosten in het eerste halfjaar oplopen. Kiadis was voornamelijk meer geld kwijt aan de uitbreiding van zijn personeelsbestand. Als gevolg daarvan liep ook het verlies op. Ease2Pay verloor 5,3 procent op de lokale markt. De betalingsdienstverlener leed meer verlies in de eerste jaarhelft.
JD Sports steeg 6 procent in Londen na sterke halfjaarcijfers van de Britse sportkledingverkoper. In Frankfurt won BMW 1,2 procent. De Duitse autobouwer heeft 300 miljoen euro opzij gezet voor een mogelijke harde brexit.
De euro was 1,1040 dollar waard, tegen 1,1061 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 58,19 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 62,88 dollar per vat.