De AEX-index in Amsterdam stond woensdag aan het einde van de ochtend nipt op winst. Dat kwam vooral door de plus van 2 procent van producent van chipmachines ASML, een zwaargewicht in de index. Ook chiptoeleverancier ASMI (plus 2 procent) en verlichtingsbedrijf Signify (plus 2,1 procent) gingen duidelijk vooruit. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De vraag is vooral of de Fed zijn coronasteunmaatregelen sneller zal gaan afbouwen.
Later deze week volgen ook rentebesluiten van andere centrale banken zoals de Europese Centrale Bank en die van Japan en het Verenigd Koninkrijk. Ook hier is de vraag of beleidsmakers geneigd zijn hun coronastimulans, die rentes laag houdt, af te bouwen in het licht van de sterk gestegen inflatie.
De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 776,92 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1024,27 punten. Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent. Londen verloor 0,3 procent. Beleggers in het Verenigd Koninkrijk verwerkten onder meer nieuwe cijfers over de inflatie. Die bleek in november te zijn opgelopen tot het hoogste niveau in ruim tien jaar.
Zorgtechnologieconcern Philips was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler in de AEX. Ook Shell, dat 1,2 procent verloor, stond bij de zakkers. Het olie- en gasconcern ging in het kielzog van de olieprijzen omlaag. De opmars van de Omikron-variant van het coronavirus zal tijdelijk zorgen voor een dip in de vraag naar olie, zo is de verwachting. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 70,04 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper, op 73,13 dollar per vat.
Aegon won in de AEX-index 1,8 procent. De verzekeraar heeft een deel van zijn langlevenrisico herverzekerd. IMCD won 0,7 procent. Topman Piet van der Slikke van de chemicaliëndistributeur mag van de commissarissen van het bedrijf op voor een nieuwe termijn van twee jaar. In mei kunnen aandeelhouders ook stemmen over een verlenging van vier jaar voor financieel topbestuurder Hans Kooijmans.
Pakket- en postbezorger PostNL was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 2,9 procent na een adviesverlaging. Ook meldde De Telegraaf dat de Autoriteit Financiële Markten onderzoek doet naar de koersbeweging van het logistieke bedrijf. De waarde van PostNL daalt sinds deze zomer, terwijl de prestaties tegen het einde van het jaar juist pieken door al het thuiswinkelen.
De euro was 1,1262 dollar waard, tegen 1,1271 dollar een dag eerder.