Kleine plussen op Wall Street na handelsdeal

13 dec 2019, 22:22 Zakelijk
kleine plussen op wall street na handelsdeal
ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. Beleggers op Wall Street leken niet erg onder de indruk van het door de Verenigde Staten en China gesloten voorlopige handelsakkoord en wachtten meer details af. Verder keken de markten naar enkele macro-economische cijfers en verwerkten ze de uitslag van de Britse verkiezingen.

De Dow-Jonesindex sloot vrijwel vlak op 28.135,38 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens een fractie tot 3168,80 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kwam wel van zijn plaats en steeg 0,2 procent, tot 8734,88 punten.

China en de Verenigde Staten maakten kort na de opening van Wall Street bekend dat ze een zogeheten 'fase 1-deal' hebben gesloten. Dat betekent dat nieuwe Amerikaanse importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen die zondag zouden ingaan, worden opgeschort. China heeft onder meer toegezegd meer Amerikaanse producten, zoals landbouwgoederen en farmaceutische producten, te kopen.

Bedrijven die getroffen zouden worden door de nieuwe heffingen, werden hoger gezet. Onder meer technologiebedrijf Apple (plus 1,4 procent) en speelgoedmaker Hasbro (plus 1,1 procent) en winkelketens als Walmart (plus 0,4 procent) stonden om die reden in de schijnwerpers. Walmart werd echter wel weer dwars gezeten door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen.

Concertorganisator Live Nation verloor ruim 7 procent na berichten over een gerechtelijk onderzoek naar het bedrijf. Live Nation zou concertzalen onder druk hebben gezet om hun kaartjes via zijn dochterbedrijf Ticketmaster te verkopen.

Er was ook aandacht voor chipproducent Broadcom die met cijfers kwam. Broadcom haalde meer omzet, maar minder winst en ging haast 4 procent omlaag. Ook de softwareconcerns Oracle en Adobe openden de boeken. Oracle verloor 3,5 procent na een iets hogere omzet. De cijfers van Adobe leiden tot meer jubel met onder meer een recordomzet. De maker van beeldbewerkingsprogramma Photoshop werd een kleine 4 procent hoger gezet.

De euro was 1,1117 dollar waard tegen 1,1129 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 59,79 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 64,90 dollar per vat.