De Europese beurzen gingen vrijdag licht vooruit. Beleggers trokken zich op de laatste dag van de verkorte handelsweek rond kerst op aan de nieuwe recordstanden op Wall Street. De handel verliep rustig en de aandacht ging vooral uit naar ontwikkelingen in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 611,50 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 917,99 punten. Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 0,4 procent bij.
Aan het handelsfront liet Peking weten nauw in contact te staan met de VS over het ondertekenen van de recent overeengekomen handelsovereenkomst. Deze zogenoemde 'fase 1-handelsdeal' moet de opmaat worden voor een breder handelsakkoord.
Olie- en gasconcern Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1 procent. ING won 0,1 procent. Volgens Het Financieele Dagblad verdwijnen mogelijk zestig van de zeshonderd banen bij de tak van ING die vermogende klanten bedient. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.
In de MidKap ging kabel- en telecombedrijf Altice Europe aan kop met een plus van 3 procent. Kunstmestproducent OCI was hekkensluiter met een min van 0,7 procent. Bij de kleinere bedrijven steeg Sif 4,9 procent. De funderingsspecialist voert exclusieve onderhandelingen voor de levering van 33 monopiles en 33 transitiestukken voor een windmolenpark voor de kust van Japan.
AND International Publishers won 1,3 procent op de lokale markt. De kaartenmaker heeft een overeenkomst gesloten met een groep investeerders over een converteerbare lening van 1 miljoen euro die door het bedrijf zal worden uitgegeven.
In Frankfurt raakte Qiagen ruim 18 procent kwijt. De Nederlands-Duitse biotechnoloog, die ook een notering heeft in New York, kelderde donderdag al bijna 21 procent op Wall Street nadat het bedrijf liet weten solo verder te willen gaan. Eerder werden nog gesprekken gevoerd met potentiële kopers.
De euro was 1,1140 dollar waard tegen 1,1080 dollar voor de kerstdagen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 61,92 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 68,16 dollar per vat.