KLM laat periode met coronasteun definitief achter zich

18 apr 2023, 8:34 Zakelijk
klm lost laatste lening met staatsgarantie uit coronacrisis af
ANP

KLM heeft de periode met coronasteun van de overheid definitief achter zich gelaten. De maatschappij heeft namelijk nieuwe afspraken met banken gemaakt en daarbij aangegeven dat het financiële vangnet dat de overheid eerder had opgetuigd niet meer nodig is.

"Het is positief nieuws dat we na zo’n moeilijke periode weer op eigen benen kunnen staan", zegt KLM-topvrouw Marjan Rintel in een verklaring. "Wij zijn de Nederlandse staat dankbaar voor de steun tijdens de coronacrisis."

Dit betekent ook dat de voorwaarden die de Staat had verbonden aan de coronasteun niet langer gelden. Maar KLM benadrukt dat de doelstellingen om verder te verduurzamen en "gezond en concurrerend" te zijn evengoed uitgangspunten blijven.

De ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) bevestigen het einde van het steunpakket en het vervallen van de voorwaarden. Ze zeggen in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet verwacht dat KLM "zich zal blijven inspannen om de luchtvaartinhoudelijke afspraken die elders zijn vastgelegd, zoals in het akkoord duurzame luchtvaart, na te komen". Daarbij merken de bewindslieden op dat het kabinet vanwege haar positie als aandeelhouder het gesprek met KLM zal blijven voeren over duurzaamheid en het versterken van de concurrentiepositie.

Om KLM door de coronacrisis te loodsen, kreeg de maatschappij eerder 3,4 miljard euro steun toegezegd. Van dat bedrag was 1 miljard euro een directe lening, waar de maatschappij 942 miljoen euro van gebruikte. Dit bedrag heeft KLM al in juni vorig jaar volledig kunnen terugbetalen, geholpen door het snelle herstel van de vraag naar vliegen.

Daarnaast kon KLM geld lenen waarbij de overheid voor het grootste deel garant stond. Dat KLM deze mogelijkheid nu ook kan beëindigen dankt de maatschappij volgens financieel directeur Erik Swelheim aan een "sterke kaspositie" en de goede vooruitzichten voor de luchtvaart. Volgens Kaag en Harbers had het kabinet KLM eerder ook al gevraagd vaart te maken met het vinden van private financieringsbronnen en het opzeggen van het steunpakket.

KLM heeft ter vervanging nu een kredietfaciliteit, oftewel een leenmogelijkheid, van 1 miljard euro geregeld met een groep banken. Daaraan zitten ook doelstellingen gebonden op het gebied van verduurzaming en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Volgens KLM kan de maatschappij profiteren van een lagere rentemarge als het aan die doelstellingen voldoet. Dit wordt dan ook jaarlijks getoetst.