KPN kent wederom kwartaal met krimp

24 okt 2018, 10:30 Zakelijk
kpn kent wederom kwartaal met krimp
ANP
De omzetdaling bij telecombedrijf KPN is in het derde kwartaal nog niet tot stilstand gekomen. Onder meer de zakelijke tak zag de opbrengsten teruglopen. Ook de winst ging omlaag, blijkt woensdag uit een handelsbericht.
KPN kampt al langer met moeilijke marktomstandigheden. Maar over eventuele ingrepen in het personeelsbestand, waarover geruchten de ronde deden, repte de onderneming met geen woord. Topman Maximo Ibarra, die eerder dit jaar aan het roer kwam te staan van KPN, onthult zijn nieuwe toekomstplannen pas op een beleggersdag eind november.
Het bedrijf behaalde afgelopen kwartaal een omzet uit voortgezette activiteiten van bijna 1,4 miljard euro. Dat is 0,9 procent minder dan een jaar eerder. Opmerkelijk is dat de onderneming afgelopen kwartaal niet alleen bij de mobiele budgetlabels Telfort en Simyo maar ook bij het duurdere KPN-merk zelf klanten verloor.
De winst had daarnaast wat te lijden onder kosten in verband met de nieuwe cao voor het personeel. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) nam met 1,2 procent af tot 585 miljoen euro. De nettowinst viel met 90 miljoen euro 9,5 procent lager uit dan in het derde kwartaal vorig jaar.
Ibarra noemt de resultaten ,,solide'' en hij heeft de indruk dat KPN in ieder geval op koers ligt om zijn eerder gestelde financiële verwachtingen voor heel 2018 te halen. Daarbij rekent het bedrijf op een aangepast bedrijfsresultaat dat in lijn ligt met dat in 2017. Verder onderstreept Ibarra onder meer de populariteit van KPN ÉÉN, waarbij zakelijke klanten hun internet en bellen combineren in één pakket.
KPN is overigens al langer bezig in de kosten te snijden om zo de felle concurrentie op de telecommarkt het hoofd te bieden. Het simpeler maken en verder digitaliseren van de organisatie, waardoor tevens banen verloren gaan, is volgens Ibarra al een paar jaar beleid bij KPN. Maar marktonderzoeker Telecompaper meldde onlangs op basis van ingewijden dat het bedrijf nieuwe besparingen aan het voorbereiden zou zijn. Verder blijft het dataverkeer spectaculair groeien, en daar zijn volgens kenners investeringen voor nodig.