Het laatste obstakel voor een belangrijk pakket aan Europese klimaatmaatregelen is weggenomen. Ook de EU-landen hebben, zoals verwacht, ingestemd. Daardoor gaan meer bedrijven en burgers betalen voor de uitstoot van CO2. Daar staat tegenover dat zij worden geholpen met een klimaatfonds en een heffing voor klimaatonvriendelijke producten uit het buitenland.
Dit "zet de EU op het juiste spoor om onze doelen voor 2030 te halen", zegt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie. In dat jaar moet de netto-uitstoot ten opzichte van 1990 met 55 procent zijn verminderd. Nog eens twintig jaar later wil de EU onder de streep zelfs helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten. Deze maatregelen zijn daarvoor volgens de commissie cruciaal.
De EU-landen hebben dinsdag de hervorming goedgekeurd van het Europese emissiehandelssysteem ETS voor grote, energieverslindende bedrijven. Zij moeten steeds meer gaan betalen voor hun CO2-emissies. Het ETS wordt ook uitgebreid naar het wegverkeer, de scheep- en luchtvaart en gebouwen. Daardoor gaan automobilisten bijvoorbeeld meebetalen aan de pomp en huishoudens voor hun verwarming.
Zij kunnen wel steun tegemoetzien bij bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische auto of het isoleren van hun huis. Voor dat soort hulpmaatregelen wordt een Sociaal Klimaatfonds van tientallen miljarden euro's in het leven geroepen. Een importheffing op een aantal klimaatonvriendelijke producten moet het Europese bedrijfsleven beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit landen die minder werk maken van de strijd tegen klimaatverandering.
Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement hadden eerder al een principe-akkoord gesloten over de klimaatmaatregelen. Het voltallige parlement stemde er afgelopen week mee in.