De leiders van de grote G20-landen hebben zaterdag formeel ingestemd met het herzien van de vennootschapsbelasting wereldwijd. De hervorming moet een einde maken aan belastingontwijking door bedrijven.
Begin deze maand gingen 136 landen al akkoord met een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel, na langdurige onderhandelingen die werden geleid door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De landen hebben onder meer afgesproken dat multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting gaan betalen, ongeacht het land waar ze zijn gevestigd.
Enkele dagen na de deal spraken de ministers van Financiën van de G20-landen zich al positief uit over de voorstellen. De nieuwe regels moeten in 2023 ingaan.
De goedkeuring van het belastingakkoord lijkt volgens persbureau Bloomberg, dat zich onder meer baseert op ingewijden, een van de weinige wapenfeiten te worden van de G20-top in Rome. De samengekomen leiders zullen waarschijnlijk weinig progressie boeken met andere prominente kwesties. Dan gaat het bijvoorbeeld om het klimaatbeleid en schuldverlichting voor armere landen. De G20 is de groep van negentien belangrijke industrielanden en de Europese Unie.
Internationale hulporganisatie Oxfam had eerder geen goed woord over voor het belastingakkoord, onder meer vanwege de uitzonderingen. Het afgesproken minimumtarief voor winstbelastingen kan door sommige rijke landen ook worden aangegrepen om de belastingen te verlagen.