Rechtbanken hebben in juni tweehonderd faillissementen uitgesproken. Dat zijn 13 faillissementen meer dan de maand ervoor, maar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn het er 175 minder, meldt de Raad voor de Rechtspraak.
Van de 200 uitgesproken faillissementen waren er 153 bedrijven of organisaties en 47 individuen. De raad vermeldt niet om wat voor soort bedrijven of personen het gaat.
Sinds mei 2020, vlak na de virusuitbraak, daalt het aantal faillissementen sterk, aldus de instelling. De raad onderzocht de oorzaak niet, maar noemt het lage aantal gezien de coronacrisis opvallend. Aan het begin van de pandemie waren de meeste rechtbanken gesloten en gingen alleen strikt noodzakelijke zaken door, zoals strafzaken. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen, denkt de organisatie.
De raad stelt verder dat bij een aanvraag voor bankroet een rechter alle relevante omstandigheden in ogenschouw moet nemen, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende situatie. Daardoor zullen rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn niet snel failliet laten gaan, zegt de juridische organisatie.
Rechtbanken hebben door de coronacrisis ook een achterstand opgelopen. In september trok het ministerie van Justitie en Veiligheid 40 miljoen euro extra uit voor de hele juridische keten.