De luchthavens Londen Heathrow en Parijs-Charles de Gaulle schrappen meer vluchten uit angst dat ze de passagiersstroom niet aankunnen. De reiswereld kampt met een forse inhaalvraag doordat Europeanen deze zomer massaal op vakantie willen na de reisbeperkingen vanwege de coronapandemie. Doordat luchthavens en luchtvaartmaatschappijen moeite hebben om nieuwe medewerkers te werven na het ontslag van personeel tijdens de pandemie, is er op veel Europese luchthavens chaos ontstaan.
Heathrow heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd om donderdagochtend 30 vluchten uit hun schema's te schrappen uit angst dat de piekpassagiersaantallen het niveau zullen overschrijden dat het veilig aankan. De Franse burgerluchtvaartautoriteit heeft donderdag een vermindering van 17 procent bevolen voor vluchten vanuit Parijs-Charles de Gaulle vanwege een staking van brandweerlieden. Als gevolg van de staking heeft Air France 62 vluchten geannuleerd.
Hoewel de getroffen vluchten slechts een klein deel van het totale aantal vluchten op de twee grote luchthavens vertegenwoordigen, dragen deze annuleringen op het laatste moment bij aan de onzekerheid bij reizigers. British Airways, de grootste gebruiker van Heathrow, heeft zijn capaciteit voor deze zomer al met 10 procent verlaagd om de drukte het hoofd te bieden. Ook Schiphol heeft vanwege personeelstekorten de capaciteit voor deze zomer beperkt.
Op Parijs-Charles de Gaulle dreigt het vliegverkeer vrijdag ook nog te worden verstoord door mogelijke nieuwe stakingen. Gesprekken tussen luchthavenexploitant Aéroports de Paris en vakbonden hebben eerder deze week namelijk niet geleid tot een overeenkomst over de looneisen van het personeel.
Ook op de luchthaven van Hamburg, de op vier na drukste luchthaven van Duitsland, dreigt een staking. De Duitse vakbond Verdi heeft het technische personeel op de luchthaven opgeroepen om het werk vrijdag voor 24 uur neer te leggen na het uitblijven van een overeenkomst over een loonsverhoging.