'Macron biedt Johnson 'reset' aan van Frans-Britse relatie'

12 jun 2021, 11:09 Zakelijk
macron biedt johnson reset aan van frans britse relatie
ANP
De Franse president Emmanuel Macron heeft naar verluidt aan de Britse premier Boris Johnson aangeboden de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen als Johnson zich aan de brexitafspraken gaat houden die met de Europese Unie zijn gemaakt. "De president vertelde Boris Johnson dat er een reset nodig is van de Frans-Britse relatie", heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau Reuters. "Dit kan gebeuren op voorwaarde dat hij zijn woord houdt aan de Europeanen", aldus de bron, die er ook op wees dat Macron in het Engels sprak met Johnson.
Sinds Groot-Brittannië begin dit jaar de Europese interne markt heeft verlaten, zijn de betrekkingen met het landenblok en vooral met Frankrijk verslechterd. Macron ontpopte zich tot de meest uitgesproken criticus van de weigering van Londen om brexitafspraken rondom Noord-Ierland na te leven. Er gaan al geruchten dat het conflict zou kunnen uitmonden in een handelsoorlog als de Britten de handelsbepalingen aan de laars blijven lappen.
De kwestie overschaduwt de G7-top die dit weekend wordt gehouden in Cornwall. Johnson sprak daar dus al met Macron over de affaire. Ook voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei zaterdag dat Johnson zijn woord moet houden. Volgens haar zouden alle EU-landen daar hetzelfde over denken. De Britse premier heeft ook een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Waarschijnlijk zal daar hetzelfde onderwerp aan bod komen.
Of de onderonsjes met de Europese leiders enig effect hebben blijft vooralsnog de vraag. De kans is groot dat Johnson geen acht zal slaan op eventuele dreigementen van Europese zijde en de bepalingen rond Noord-Ierland blijft negeren tenzij de EU bereid is tegemoet te komen aan Britse wensen. Een woordvoerder van Johnson heeft laten weten dat de premier graag een compromis wil. En de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab stelde in een radio-interview met de BBC: "Ze kunnen pragmatischer zijn over de implementatie van het Noord-Ierse protocol." Maar ook als de EU-landen zich "bloeddorstig" zouden opstellen dan zou de Britse overheid volgens hem niet toelaten dat de "integriteit van het Verenigd Koninkrijk" bedreigd zou worden.
Probleem is dat Noord-Ierland deel is van het Verenigd Koninkrijk, terwijl het aangrenzende Ierland tot de Europese Unie behoort. Eigenlijk zouden er dus grenscontroles moeten komen op de grens tussen die twee gebieden. Maar dat ligt heel gevoelig omdat jaren terug bij vredesbesprekingen is afgesproken dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland voor altijd gevrijwaard zou blijven van controles. Dit probleem werd in de brexitafspraken omzeild door een Britse belofte dan maar binnenlandse controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland in te stellen. Maar daar wil Londen nu toch niet aan. De Britse overheid besloot eenzijdig het invoeren van deze controles uit te stellen tot 1 oktober, tot ongenoegen van de EU.