De aandelenbeurzen in Europa zijn woensdag overwegend met winst gesloten, na de verliesbeurt op dinsdag. Daarbij viel vooral het koersherstel in Italië op. De vrees voor een nieuwe eurocrisis door de politieke problemen in Italië verdween wat naar de achtergrond.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent in de plus op 557,60 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 787,59 punten. Londen en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent. Parijs zakte 0,2 procent onder aanvoering van de Franse banken.
In Milaan ging de belangrijkste graadmeter met 1,7 procent omhoog, na het verlies met 2,7 procent op dinsdag. De eurosceptische partijen M5S (Vijfsterrenbeweging) en de Lega overwegen volgens Italiaanse media alsnog een poging tot regeringsvorming. President Sergio Mattarella torpedeerde de coalitieregering van de twee partijen afgelopen zondag door niet in te stemmen met de voorgedragen minister van Financiën.
De Italiaanse bankensector, die het dinsdag nog flink moest ontgelden, kreeg er nu ook weer wat beurswaarde bij. Zo wonnen UniCredit en Intesa Sanpaolo tot 3 procent. Ook in Amsterdam toonden de financiële fondsen weer wat herstel, met plussen van bijvoorbeeld 2,2 en 1,4 procent voor ASR en ABN AMRO. Voor Franse banken was het een ander verhaal. BNP Paribas en Société Générale, die veel Italiaanse schuldpapieren bezitten, zakten tot 5,2 procent in Parijs.
Industrieel toeleverancier Aalberts Industries sloot de rij in de AEX met een min van 0,6 procent. Het kleine fonds Groothandelsgebouwen won 1,3 procent na een deal met investeerder HighBrook over de verkoop van het Groot Handelsgebouw en de onderneming.
Elders in Europa was er aandacht voor Bayer dat bijna 4 procent won in Frankfurt. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten stemden in met de overname van zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern. Mediaconglomeraat Vivendi verloor in Parijs daarentegen 3,6 procent na het verlies van de uitzendrechten van de Franse voetbalcompetitie.
De euro was 1,1651 dollar waard, tegen 1,1550 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 668,28 dollar. Brentolie kostte 2,4 procent meer op 77,21 dollar per vat.