De overheid moet de komende jaren miljarden euro's meer investeren in infrastructuur, vindt branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom. De sector wil zelf een miljoen woningen opleveren voor 2030. Om die woningen bereikbaar te houden, wil de branche dat de overheid een extra duit in het zakje doet.
Wegen en openbaar vervoer lopen volgens Neprom vol. Om bestaande en nieuwe wijken niet te laten dichtslibben, schat de organisatie dat de overheid tot 2030 jaarlijks 1 tot 2 miljard euro extra moet uitgeven aan infrastructuur.
Neprom en veertien projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers waarschuwen in een nieuw rapport dat het bouwtempo flink omhoog moet. Door bevolkingsgroei en toenemende welvaart neemt de druk op de woningmarkt toe. Om het tekort niet te hard te laten oplopen, zouden daarom binnen twaalf jaar een miljoen nieuwe woningen gereed moeten zijn. Aanvankelijk stond die doelstelling voor 2045 gepland.
De ondernemers zijn van plan de komende jaren 200 miljard euro te investeren. Dat geld is niet alleen nodig om meer, maar ook duurzamer te bouwen. Zo moeten huizen energieneutraal worden en moet onder meer er meer ruimte voor groen komen in woonwijken.
Er zijn voorlopig nog te weinig bouwlieden die alle projecten kunnen uitvoeren, doordat in de crisisjaren veel werknemers en zelfstandigen uitstroomden. Dat tekort is nog niet ingehaald. Neprom voorziet daarom dat het woningtekort nog tot zeker 2020 aanhoudt.