Minder huizenkopers hebben zich vorig jaar ingedekt tegen een restschuld op hun hypotheek. In 2022 maakte een kwart minder kopers van een woning gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maakt de organisatie achter die waarborg bekend. Dat komt vooral doordat huizen in de eerste helft van vorig jaar nog in prijs stegen, waardoor ze te duur werden voor de regeling.
De NHG springt in als een huizenbezitter met die garantie zijn hypotheek niet meer kan betalen. Zo garandeert NHG bij een gedwongen verkoop dat hypotheekverstrekkers hun geld terugkrijgen als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. Zoiets kan bijvoorbeeld voorkomen bij een scheiding of het verlies van werk. De garantie drukt ook vaak het hypotheektarief, omdat de bank minder risico loopt.
Maar vorig jaar daalde het aantal verstrekte hypotheken met NHG voor een woningaankoop met 25 procent tot 57.113, staat in het jaarverslag. Veel huizen kwamen boven de maximumprijs uit, maar ook bij het woningaanbod onder die grens verloor de regeling aan marktaandeel. Dat verlies werd na april weer enigszins goedgemaakt, onder andere doordat beleggers minder van deze huizen opkochten.
De stijging van de huizenprijzen zorgde er ook voor dat mensen minder vaak een beroep hoefden te doen op het garantiefonds. De verkoop van woningen was bijna altijd voldoende om overgebleven hypotheekschulden te betalen.
De organisatie achter NHG benadrukt opnieuw dat hypotheken voor de verduurzaming van huizen aan een opmars bezig zijn, waar de energiecrisis mogelijk een rol bij speelt. Vorig jaar leende 19 procent van de woningkopers met een NHG-hypotheek ook geld om hun huis energiezuiniger te maken, tegenover 15 procent in 2021. Woningbezitters kunnen ook een aanvullende hypotheek afsluiten om hun huis te verbeteren. Van al die hypotheken was 59 procent bedoeld voor verduurzaming.