Olieconcern TotalEnergies zou ook volgend jaar het plafond voor brandstofprijzen in Frankrijk moeten handhaven. Daarvoor pleit de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Daarmee moeten de prijzen aan de benzinepomp ook in 2024 betaalbaar blijven, nu de inflatie in Frankrijk nog altijd hoog ligt.
TotalEnergies kondigde eind augustus aan tot het einde van het jaar een maximumprijs voor brandstof van 1,99 euro per liter te rekenen. Vorige week zei de topman van het concern Patrick Pouyanné te overwegen het prijsplafond naar volgend jaar door te trekken.
"Het is aan Patrick Pouyanné om deze beslissing te nemen, maar ik verwelkom de keuze die Total de afgelopen maanden heeft gemaakt", zegt Le Maire daar nu over. Maar hij vertrouwt er wel op dat de topman "rekening houdt met de moeilijkheden van onze landgenoten", voegde Le Maire daar aan toe.
Le Maire probeert op allerlei manieren de kosten voor de inwoners in zijn land omlaag te brengen. Zo heeft hij ook gesprekken gevoerd met grote voedingsproducenten als Unilever en Nestlé over het verlagen van hun prijzen. De prijzen van voeding stijgen in Frankrijk namelijk twee keer zo hard als de prijzen van andere goederen. Verschillende bedrijven hebben inmiddels toegezegd de prijzen van 5000 alledaagse producten te verlagen of te bevriezen.
De prijzen in Frankrijk lagen in augustus 5,7 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldde Europees statistiekbureau Eurostat eind vorige maand op basis van een eerste raming. Dat was een toename ten opzichte van juli, toen de inflatie 5,1 procent bedroeg. Ter vergelijking, in Nederland kwam de inflatie in augustus volgens Eurostat uit op 3,4 procent.
In ons land dreigen de brandstofprijzen volgend jaar juist verder op te lopen. Het demissionaire kabinet wil in januari een eerdere accijnsverlaging terugdraaien. Daardoor wordt benzine nog eens 21 cent per liter duurder en diesel 13 cent.
Op basis van de huidige adviesprijzen in Nederland, die doorgaans alleen gevraagd worden langs snelwegen, zou een liter Euro95 dan meer dan 2,40 euro gaan kosten. Ook diesel komt dan ruim boven de 2 euro uit. Onder meer de ANWB, MKB-Nederland en pomphoudersorganisaties willen dat het demissionaire kabinet ingrijpt om te voorkomen dat autobrandstoffen nog duurder worden, waardoor automobilisten financieel in de knel komen.