Telecombedrijf KPN heeft in het afgelopen kwartaal meer particuliere klanten voor mobiel internet aan zich weten te binden, die gemiddeld ook meer besteedden. Het is voor het eerst in de afgelopen vier jaar dat dit onderdeel van het bedrijf weer groeit, meldt topman Joost Farwerck.
Mobiele abonnementen aan particulieren leverden KPN 1,3 procent meer omzet op dan een jaar eerder. Volgens Farwerck was dit te danken aan abonnementen voor ongelimiteerd dataverbruik, nu consumenten na lockdowns gewend zijn geraakt aan videobellen en andere dataslurpende activiteiten.
De totale omzet van de divisie die op consumenten is gericht bleef gelijk aan die in het eerste kwartaal, omdat veel huishoudens hun vaste internetverbinding bij KPN opzegden. Daar kwamen niet even veel klanten voor een combinatie van mobiel en vast internet in de plaats.
Naast de groei van klanten, profiteerde KPN ook eenmalig van de opbrengsten van patenten die het bedrijf in bezit had. Die omzetgroei werd deels tenietgedaan doordat zakelijke klanten minder diensten afnamen van KPN. Op die markt heeft het telecomconcern last van felle concurrentie. Een opsteker was dat het bedrijf vergeleken met begin 2021 weer meer verdiende aan roaming, de vergoeding voor het gebruik van het KPN netwerk als buitenlanders in Nederland mobiel internetten.
De omzet steeg vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 met 0,2 procent tot net geen 1,3 miljard euro. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 800 miljoen euro. Dat is fiks meer dan de 135 miljoen euro een jaar eerder, mede dankzij de samenwerking die KPN is aangegaan met pensioenbelegger APG voor de aanleg van glasvezel. Daarbij kocht APG zich voor honderden miljoenen in bij de dochteronderneming van KPN voor de aanleg van glasvezel.
KPN gaat ook aandeelhouders belonen. Dit jaar koopt het bedrijf voor 200 miljoen euro eigen aandelen terug, wat de waarde van de overgebleven stukken stuwt.
Onlangs kondigde de Autoriteit Consument & Markt aan te onderzoeken of telecombedrijven opnieuw gedwongen kunnen worden om concurrenten toegang te geven tot hun vaste netwerk, om zo goede marktwerking te garanderen. Tot begin 2020 was dat al zo, maar een rechter maakte een einde aan de regulering.
KPN noemt het statement van de toezichthouder "voorbarig". In plaats van de tarieven voor concurrenten op te drijven, heeft KPN ze juist verlaagd, benadrukt financieel topman Chris Figee. Dat KPN meer verdiende aan deze divisie voor netwerktoegang, zou vooral te danken zijn aan het succes van telecomproviders zonder eigen netwerk als Lebara en Youfone.