Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway schrijft 3 miljard euro af op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter Grubhub en lijdt daardoor flink verlies. Daarnaast nam het aantal bestellingen op Thuisbezorgd.nl in de eerste helft van het jaar af. Alleen omdat de maaltijden die werden besteld over de gehele linie duurder waren, slaagde de onderneming erin een lichte omzetgroei te behalen.
Volgens Just Eat Takeaway is de forse bijstelling van de waarde van Grubhub nodig in verband met bredere ontwikkelingen in de sector in combinatie met het oplopen van de rente. Tijdens de coronapandemie ging het de maaltijdbestelbranche erg voor de wind, omdat mensen toen massaal aan huis gekluisterd waren en veel eten lieten bezorgen. Maar nu de lockdowns zijn opgeheven, eten mensen weer meer buiten de deur.
Topman Jitse Groen legt uit dat zijn bedrijf pas een deal heeft gesloten met Amazon, waarbij het webwinkelconcern een klein belang in Grubhub overnam. Bij die deal kon niet meer worden gewerkt met dezelfde waardering als toen Grubhub vorig jaar werd ingelijfd, vandaar de afschrijving. Onder de streep kwam de maaltijdbezorger in de eerste jaarhelft uiteindelijk 3,5 miljard euro tekort, waar het verlies een jaar terug nog geen half miljard euro bedroeg. Het aantal bestellingen zakte met 7 procent, terwijl de omzet gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten met 1 procent toenam tot een kleine 2,8 miljard euro.
Groen houdt wel vast aan eerder gestelde financiële verwachtingen. Hij legt uit dat het bedrijf tijdens de coronaperiode fors heeft geïnvesteerd in het opschalen van zijn activiteiten. Dat moest toen wel omdat de vraag heel snel toenam. Maar het opschalen gebeurde niet altijd even efficiënt. Het bedrijf werkt er nu hard aan om alles meer te stroomlijnen en de kosten terug te dringen. Groen heeft de indruk goed op weg te zijn naar winstgevendheid en wijst erop dat sommige markten, bijvoorbeeld die in Nederland, nooit verlieslatend zijn geweest.
Met de overname van Grubhub was vorig jaar meer dan 7 miljard dollar gemoeid. Maar inmiddels denkt het bedrijf eraan om Grubhub weer te verkopen. Bij aandeelhouders is namelijk onvrede ontstaan over de beurswaarde van het bedrijf als geheel. Groen wilde in zijn toelichting niet meer over de mogelijke verkoop zeggen dan dat het onderzoek ernaar nog steeds loopt. De beurskoers van Just Eat Takeaway is de afgelopen tijd hard gedaald. Activistische beleggers drongen er daarom op aan Grubhub snel weer af te splitsen of te verkopen, wat zou moeten helpen om de beurswaarde van Just Eat Takeaway op te voeren.