Het vooroordeel heerst dat moeders minder goed presteren op hun werk dan hun kinderloze collega's, omdat zegestrester zijn en eerder afgeleid worden. Maar niets is minder waar, althans wat betreft moeders van oudere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Federal Reserve Bank of St. Louis in Amerika.
De onderzoekers namen 10.000 academische economen over de hele wereld onder de loep en keken naar de kwaliteit en hoeveelheid onderzoeken die ze hebben gepubliceerd. Daarnaast vroegen ze hen naar hun gezinssituatie.
De productiviteit van vrouwen met jonge kinderen daalt met vijftien tot zeventien procent. Dit verandert echter naarmate hun kroost ouder wordt. Moeders zijn dan juist productiever dan hun kinderloze collega’s. Dat is vooral het geval als ze meer dan één kind hebben. Vrouwen die een gezin stichten hebben minder tijd voor hun werk, maar omdat ze efficiënter met hun tijd omgaan, krijgen ze meer werk af in een korter tijdsbestek.
Ondanks dat moeders van oudere kinderen productiever zijn, blijkt uit een onderzoek van Institute of Fiscal Research dat zij gedurende twaalf jaar na de geboorte van hun eerste kind minder loon krijgen en minder vaak promotie maken dan leeftijdgenoten zonder kinderen.