Nederland en andere EU-landen houden plannen voor het afstemmen van sociale zekerheid tussen lidstaten tegen. De voorstellen zouden de uitkeringsrechten van bijvoorbeeld Polen die in Nederland hebben gewerkt beter regelen.
De kwestie verdeelt Europa al jaren. Landen als Nederland, Denemarken en Duitsland willen onder meer de duur beperken van een werkloosheidsuitkering voor een arbeidsmigrant die terugkeert naar eigen land. Andere lidstaten moeten werkloze werknemers ook meer aansporen om weer aan het werk te gaan en scherper toezien of ze zich aan de regels houden, vindt Nederland.
De EU-landen en het Europees Parlement onderhandelen al jaren over een compromis. Slovenië, dat dit halfjaar voorzitter is van de lidstaten en namens hen onderhandelt, werd het vorige week eens met vertegenwoordigers van het parlement. Maar Nederland is ontevreden over het resultaat en heeft zoveel medestanders dat ze de plannen woensdag hebben kunnen dwarsbomen, zeggen Brusselse bronnen. Slovenië heeft zich niet aan de opdracht gehouden waarmee de lidstaten het land op pad hadden gestuurd, klagen meerdere landen.
Door het mislukken van de Sloveense poging dreigt langdurig uitstel voor de herziening van de regels voor de sociale zekerheid. De volgende voorzitter, Frankrijk, heeft in verkiezingstijd vermoedelijk weinig trek in plannen die de Franse werknemer niet erg aanspreken.