Nederland moet stoppen met het subsidiëren van de fossiele industrie. Dat zeggen milieu- en mensenrechtenorganisaties Milieudefensie, Both ENDS en Oil Change International. Volgens Milieudefensie geeft Nederland jaarlijks meer dan 8 miljard euro uit aan subsidies van fossiele brandstoffen en financiering van internationale projecten in die industrie.
"Om de wereldwijde opwarming van de aarde te beperken moet dit drastisch veranderen", zegt Isabelle Geuskens van Milieudefensie. De organisaties willen dat Nederland het voorbeeld volgt van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Joe Biden tekende vorige week een aantal decreten over maatregelen tegen de klimaatverandering. Zo gaat hij snijden in subsidies voor fossiele brandstoffen.
"De G20-landen geven ieder jaar 77 miljard dollar belastinggeld uit om fossiele energieprojecten te ondersteunen", aldus Milieudefensie. Dat is volgens de organisatie drie keer zoveel als de steun voor hernieuwbare energie.
Europa heeft zichzelf ten doel gesteld om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent te hebben verminderd ten opzichte van het niveau van 1990. Om dit te halen is nog wel werk te doen. Alleen al het aandeel van energie uit hernieuwbare bronnen moet tegen het einde van het decennium zijn verdubbeld om dit doel te halen. Vorig jaar waren hernieuwbare energiebronnen voor het eerst de belangrijkste energiebron binnen het Europese elektriciteitsnet.