PARIJS (ANP) - Nederland is veerkrachtig gebleven tijdens recente economische schokken als de corona- en energiecrisis, maar blijft kwetsbaar. Dat constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag verschenen rapport. De denktank uit Parijs verwijst daarbij naar de wereldwijde economische omstandigheden, maar ook naar binnenlandse "uitdagingen", zoals de krappe arbeidsmarkt en het volle stroomnet.
De OESO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,3 procent zal groeien. De groei komt vooral voor rekening van consumenten, die meer kunnen uitgeven dankzij de gestegen lonen. Als gevolg daarvan blijft de inflatie relatief hoog, op 2,5 procent in 2026. Volgend jaar groeit de economie naar verwachting met 1,1 procent.
De denktank uit Parijs merkt tegelijkertijd dat er veel onzekerheid is rond de economische vooruitzichten. Als de wereldhandel bijvoorbeeld verzwakt of toeleveringsketens worden verstoord, kan de export sterker verminderen. Dat kan dan ook gevolgen hebben voor het consumenten- en ondernemersvertrouwen binnen Nederland, met respectievelijk minder uitgaven en minder investeringen tot gevolg.
Uitdagingen
Tegelijkertijd heeft Nederland te maken met onder andere een krappe arbeidsmarkt, een vol stroomnet en een tekort aan woningen. "Er is een coherente strategie nodig om de vele onderling samenhangende uitdagingen van het land aan te pakken", zegt de OESO daarover.
De organisatie merkt bijvoorbeeld dat het volle stroomnet bedrijven belemmert bij hun uitbreidingsplannen. Ook leidt de krappe arbeidsmarkt ertoe dat bedrijven niet op de gewenste sterkte kunnen opereren. "Prioritering, fasering en coördinatie binnen de hele overheid zijn essentieel om afwegingen te beheren", aldus de OESO.