De Nederlandse economie draait op een lager toerental dan de afgelopen jaren, maar de koopkracht lijdt daar niet onder. Nog altijd gaan vrijwel alle Nederlanders er dit jaar financieel op vooruit, zoals het kabinet op Prinsjesdag al beloofde. Dat blijkt uit de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).
Over de koopkrachtbelofte van het kabinet rees de afgelopen weken twijfel toen bleek dat de energierekening voor huishoudens veel harder stijgt dan was voorzien. Dat kwam doordat een inschatting was gemaakt op basis van twee jaar oude cijfers over de energiemarkt.
Daarvan is bij de nieuwe raming van het algemene prijspeil door het CPB zeker geen sprake. Het planbureau peilde daarvoor medio januari de ontwikkelingen van bijvoorbeeld de olieprijzen en wisselkoersen. Ook de verhogingen van de energiebelasting en de btw op de boodschappen zijn meegewogen. Al met al neemt de koopkracht nog altijd met gemiddeld 1,6 procent toe.
Daarbij tekent het CPB wel aan dat de koopkrachtplaatjes bedoeld zijn om een algemeen globaal beeld te schetsen. ,,Ze zijn niet zo geschikt om direct te vertalen naar jouw portemonnee of die van mij'', waarschuwt CPB-directeur Laura van Geest.
Dat huishoudens gemiddeld meer te besteden hebben, is voor een belangrijk deel te danken aan de lage werkloosheid. Die blijft dit jaar stabiel op 3,8 procent. De nog altijd sterke vraag naar arbeid zorgt er bovendien voor dat de lonen stijgen. ,,Dat zijn niet alleen maar ramingen, dat zie je ook terug in cao's die al zijn afgesloten'', aldus Van Geest.
Waar de economie sinds 2015 steevast met 2 procent of meer per jaar groeide, raamt het CPB voor dit jaar en volgend jaar een groei van 1,5 procent. ,,Nog steeds een net percentage voor een land als Nederland'', vindt Van Geest. De vertraging heeft volgens het CPB te maken met toegenomen internationale onzekerheden, zoals het handelsbeleid van de Verenigde Staten, de brexit en de staat van de Chinese economie.
De lagere economische groei is volgens het planbureau geen reden voor ,,paniekvoetbal'', maar juist om koers te houden. Door bijvoorbeeld te bezuinigen kan het kabinet de situatie juist verergeren. ,,In tijden van onzekerheid is het van belang om niet nog meer onzekerheid toe te voegen'', aldus Van Geest.