De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent. Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2 procent krimp. De eurozone moet het doen met een neergang van 5 procent dit jaar, aldus de economen van de bank.
Van de lange lijst landen en economische machtsblokken die ING benoemt, wordt de open Nederlandse economie relatief hard geraakt. Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil, aldus de kenners. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen.
In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt, duurt het zeker tot eind dit jaar voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun 'normale niveau’. Daarbij schat ING dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. Sommige gevolgen, zoals een sterke stijging van de werkloosheid, zullen later opspelen.
Ook andere Europese landen zullen het dit jaar moeten doen met krimp, maar de impact van de crisis op bijvoorbeeld België (min 4,5 procent), Duitsland (min 4,2 procent) en Frankrijk (min 4,5 procent) is relatief gezien minder. De Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, zal dit jaar naar verwachting te maken krijgen met 7 procent krimp. China, de grootste economie van Azië, zal zijn groei zien terugvallen tot 4 procent.
Na de krimp in 2020 volgt volgens de ramingen van ING een opleving in 2021. Als het herstel tegen die tijd is ingezet en het virus onder controle is, zal Nederland een groei van dik 8 procent tegemoet kunnen zien. Ook dat percentage ligt veel hoger dan in andere landen of regio's.
ABN AMRO sprak eind maart de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen door de coronacrisis. In 2021 groeit de economie waarschijnlijk weer, met 2,5 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent, zei het CPB. Dan is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.