Verzekeraar NN heeft in de tweede helft van vorig jaar een nettoverlies geleden. Dat kwam vooral doordat beleggingen in vastgoed en aandelen minder waard werden toen de rentes hard begonnen te stijgen. Met de verzekeringsactiviteiten boekte het financiële concern nog wel een operationele winst. Topman David Knibbe denkt ook dat het financiële concern nog verdere omzetgroei kan laten zien ondanks dat consumenten door de hoge inflatie mogelijk minder uitgeven.
"Hogere prijzen en lagere besteedbare inkomens zouden op de korte termijn tot enige druk op de omzet in Europa kunnen leiden", erkent Knibbe. Maar op termijn verwacht hij dat de structurele vraag naar verzekeringsproducten zal resulteren in omzetgroei. Mensen willen zich toch indekken tegen allerlei risico's, aldus de NN-baas. Volgens hem zorgt de huidige economische situatie er nu ook niet voor dat klanten van NN meer dan eerst kampen met betalingsproblemen.
Daarnaast wijst hij erop dat de overgenomen MetLife-activiteiten in Polen en Griekenland in de tweede helft van afgelopen jaar al voor extra opbrengsten zorgden. Ondanks de afkoeling van de Nederlandse woningmarkt behield NN daarnaast zijn marktaandeel op het vlak van hypotheken aardig op peil. Van juli tot en met december werd in totaal voor 3,8 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt.
Het nettoverlies kwam in de laatste zes maanden van 2022 uit op 444 miljoen euro, tegenover een winst van bijna 1,9 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. De operationele winst daalde ruim 17 procent tot 760 miljoen euro. Dat kwam deels doordat NN zijn afdeling voor vermogensbeheer heeft verkocht. Daarnaast presteerden de onderdelen voor levensverzekeringen in Nederland en Japan en de Europese tak minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Knibbe is zelf erg tevreden over het vermogen van NN om kapitaal te genereren, wat goed is voor de buffers die de verzekeraar moet aanhouden. In vergelijking met de tweede helft van 2021 haalde NN meer kapitaal op met zijn verzekeringsactiviteiten en het verstrekken van hypotheken. Dat zorgde er ook voor dat een belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van verzekeraars, de Solvency II-ratio, eind vorig jaar iets was gestegen tot 197 procent. Eind juni was dat nog 196 procent.
De verzekeraar meldt ook weer een nieuw aandeleninkoopprogramma. Komende tijd wil het bedrijf voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen om aandeelhouders te belonen