NVM: daling huizenprijzen grootst in regio's die snelste stegen

12 jan 2023, 12:05 Zakelijk
nvm daling huizenprijzen grootst in regios die snelste stegen
ANP
De verkoopprijzen van huizen daalden het afgelopen kwartaal het hardst in de regio's Groot-Amsterdam, IJmond en Haarlem. De gemiddelde transactieprijzen lagen hier ruim 9 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Volgens Jerry Wijnen, hoofd van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), komt dat omdat de prijzen eerder zo hard zijn gestegen, dat ze nu ook harder dalen.
Daarnaast wordt er volgens Wijnen ook minder overboden in zijn regio. "De prijs die nu wordt betaald, is veel meer een realistische prijs."
Timon Hogervorst, directeur van het Haarlemse makelaarskantoor Huizenstede, is "blij dat het wat rustiger is op de huizenmarkt". Volgens hem is de prijsdaling een logisch gevolg van de hogere hypotheekrente. "Dan kan het niet anders dan dat mensen minder kunnen lenen en er niet meer zo wild overboden wordt." Maarten van Vliet van het gelijknamige makelaarskantoor in Haarlem geeft verkopers door de prijsdaling ander advies. "Eerst was het: koop een ander huis. Nu zeggen we: verkoop eerst je eigen huis, dan weet je wat het opbrengt."
Gemiddeld daalden de huizenprijzen vorig kwartaal in ons land 6,4 procent op jaarbasis. De NVM spreekt van een omslagpunt.
Overigens zijn er ook regio's waar de prijzen in het laatste kwartaal van 2022 zijn gestegen. In de regio Delfzijl stegen de prijzen met 14 procent het hardst, al ligt de gemiddelde verkoopprijs in Oost-Groningen nog altijd flink lager dan het landelijke gemiddelde. Ook in Zuidwest-Overijssel, waar Deventer onder valt, waren de verkoopprijzen 2 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In laatstgenoemde regio werden het afgelopen kwartaal ook 10 procent meer woningen verkocht dan in 2022, terwijl in het Gooi en Zuidwest-Friesland juist veel minder (20 procent) huizen van eigenaar wisselden.
Sjirk de Jong, voorzitter van de NVM-afdeling Groningen zegt dat de cijfers over de gemeente Eemsdelta, waar Delfzijl onder valt, wel enigszins zijn gekleurd. Dit omdat er vorig kwartaal "bij toeval" relatief veel duurdere woningen zijn verkocht, maar ook door de aardbevingsgerelateerde problematiek die in deze regio speelt. Volgens De Jong maakt de zogenoemde sloop-nieuwbouwregeling, waarbij bewoners van oude huizen op termijn een nieuwe woning krijgen, de oudere woningen aantrekkelijk. De waarde hiervan is dan ook gestegen. "Een tweelaagse tussenwoning die eerder een waarde had van 100.000 euro, gaat nu al voor 200.000 euro weg", aldus De Jong.