De huizenprijzen in Nederland zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de effecten van de corona-uitbraak nog niet terug te zien in de cijfers. De meest zorgelijke ontwikkeling in de afgelopen periode was dat er minder nieuwbouwwoningen te koop gezet werden, aldus de makelaarsorganisatie.
Voor een bestaande woning werd afgelopen kwartaal gemiddeld 326.000 euro neergeteld. Dat was 9,6 procent meer dan een jaar eerder. Nieuwbouwwoningen werden daarbij ruim 14 procent duurder. Voor deze huizen moest door de bank genomen ruim 400.000 euro betaald worden.
Eerder op de dag stelden economen van ABN AMRO nog dat de huizenmarkt door de coronacrisis waarschijnlijk zo'n knauw krijgt dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Het zou gaan om de eerste prijsdaling sinds 2014. Maar hoe sterk de daling wordt, is nog ongewis. Dat hangt af volgens de kenners bij de bank af van de precieze impact van de crisis.
Volgens de NVM liep de woningmarkt de afgelopen weken "gewoon" door, ondanks de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Makelaars geven aan dat er weliswaar minder kijkers zijn bij een woning, maar dat deze wel serieus zijn. In de eerste week van april was er zelfs een kleine stijging in de woningverkoop zichtbaar.
Wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn, hangt in de ogen van de NVM vooral af van de lengte van de coronacrisis. Maar de organisatie benadrukt dat er eerder veel vraag was naar woningen, terwijl het aanbod beperkt is en er veel te weinig nieuwbouwwoningen zijn bijgebouwd. De enorme vraag is niet van de een op de andere dag verdwenen, denken de makelaars.
De verkoop van bestaande woningen daalde afgelopen kwartaal licht, met 0,6 procent. In totaal verkochten de NVM-makelaars afgelopen kwartaal bijna 32.800 woningen. Van nieuwbouw werd er wel bijna 7 procent meer aan de man gebracht, maar daartegenover staat dat er 6 procent minder nieuwbouwwoningen in de verkoop gingen. Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is daarmee met ongeveer een tiende afgenomen tot 13.900 stuks.
"De ontwikkeling van het nieuwe aanbod baart ons wel zorgen", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. "De enige oplossing voor de woningnood is namelijk het vergroten van het aanbod." Hoes wijst erop dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onlangs vanwege de coronacrisis voor de komende twee jaar nog eens 20 procent terugval bij de nieuwbouw van woningen voorspelde. "De krapte op de woningmarkt zal daarom voorlopig nog wel aanhouden."