Mentaal welzijn blijkt het grootste thema binnen leiderschap op de werkvloer.
- Nieuw onderzoek van Motivaction en de Baak geeft inzicht in de verwachtingen van leiderschap in politiek en op de werkvloer.
- Leiders moeten menselijker worden, vindt Nederland. Transparantie, vertrouwen en empathie worden het belangrijkst bevonden.
- 65% houdt leidinggevende verantwoordelijk voor diens mentale welzijn.
Nederland vindt dat ons land ander leiderschap nodig heeft. Maar, wat is ‘ander leiderschap’? Nieuw onderzoek van Motivaction en trainingsinstituut de Baak onder 1.000 werkende Nederlanders geeft inzicht in de verwachtingen van leiderschap in het bedrijfsleven. Hieruit blijkt menselijk leiderschap het belangrijkste thema voor de nabije toekomst, met transparantie en mentaal welzijn als grote pijlers.
Minder vanuit de ratio, meer vanuit verbinding. Daar ligt de behoefte van Nederlanders als het gaat om toekomstig leiderschap, blijkt uit het onderzoek van de Baak. Nederlanders verwachten van hedendaagse leiders bovenal transparante communicatie, empathie en vertrouwen. Hun belangrijkste taken zijn volgens de respondenten het motiveren van anderen en het zorgen voor een tevreden team en een goede samenwerking.
Mentaal welzijn belangrijker dan duurzaamheid en diversiteit
Uit het onderzoek blijkt dat de eigen mentale gezondheid een belangrijk thema onder werkend Nederland is. Het valt onder de drie meest belangrijke aandachtspunten voor directe leidinggevenden, bevonden door hun medewerkers. Daarnaast staan het zorgen voor een goede sfeer en een gezonde werk-privébalans aan kop. Onderaan de lijst met aandachtspunten op de werkvloer staan diversiteit, maatschappelijke impact en duurzaamheid. Ruim 60% vindt wel dat duurzaamheid belangrijker wordt, maar legt die verantwoordelijkheid neer bij de bestuurders van grote organisaties, niet bij diens directe leidinggevende.
“De gemiddelde persoon gaat naar kantoor om te werken en wil deze tijd graag een beetje prettig doorkomen met onder andere goede koffie, een vrijmibo met bitterballen en een leidinggevende met persoonlijke aandacht. Maatschappelijke thema’s houden we vaak buiten onszelf. Dit is voor velen een ver-van-ons-bureau-show,”
zegt Rutger Slump, trainer bij de Baak.
Twee derde durft te praten over mentale gezondheid
Van de werkende Nederlanders vindt 65% dat leidinggevenden verantwoordelijk zijn voor de mentale gezondheid van medewerkers. “Veel mensen voelen de druk van de vele crises in de wereld en al die media op onze schermen. Die druk is ook voelbaar op de werkvloer. Op zoek naar een stabiele omgang daarmee kijken zij óók naar hun leiders. Als leider kun je rust en vertrouwen geven door ‘echt’ te zijn, integer en open, en waarachtige aandacht te hebben voor je mensen,” aldus Godfried IJsseling. Op dat vlak gaat het gelukkig goed: Inmiddels durft 69% van de werkende Nederlanders met hun leidinggevende te praten over dit onderwerp.
' Dit is een persbericht, geplaatst als partnerbijdrage via ANP Business en staat los van de ANP-redactie.'