Ook duurzame projecten dreigen vertraging op te lopen na vonnis

02 nov 2022, 13:47 Zakelijk
ook duurzame projecten dreigen vertraging op te lopen na vonnis
ANP

Projecten op het gebied van duurzame energie, zoals de aansluiting van windparken op zee en de bouw van waterstofinfrastructuur, dreigen ook "serieuze vertraging" op te lopen als het kabinet nu niet snel maatregelen neemt om de stikstofuitstoot te verlagen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Bouwprojecten die tijdelijke stikstofuitstoot veroorzaken zijn door een uitspraak van de Raad van State niet meer vrijgesteld van natuurvergunningen. Zo vormt het al jaren onopgeloste stikstofprobleem volgens de NVDE nu ook een bedreiging voor de energietransitie en de klimaatdoelstellingen. Daarom moet het kabinet snel werk maken van het verlagen van de stikstofuitstoot, vindt de organisatie.

"Om klimaatverandering tegen te gaan is snel meer CO2-verminderen cruciaal. Duurzame energieprojecten leiden bovendien veelal tot lagere structurele stikstofemissies", reageert voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE. "Het kabinet moet het probleem in de bouwfase van deze projecten daarom snel aanpakken."

Ook Energie-Nederland, de brancheorganisatie van de energiesector in het breed, ziet "met lede ogen aan hoe de energietransitie hierdoor weer vertraagd wordt". Daar gaat "kostbare tijd mee verloren".

De NVDE verwacht overigens niet dat de bouw van windparken en zonneparken zelf vertraging zal oplopen door het wegvallen van de vrijstelling. Dat geldt echter wel voor de aansluiting van windparken, duurzame warmteprojecten of de aanleg van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

In een verklaring roept de brancheorganisatie het kabinet op om direct te starten met maatregelen "om de meest omvangrijke stikstofemissies te reduceren in de omgeving rondom Natura 2000-gebieden". Zo kan op korte termijn ruimte worden gemaakt voor bouwvergunningen. Ook zou gewerkt moeten worden aan een "juridisch houdbaar alternatief voor de bouwvrijstelling", met de hoogste prioriteit voor energieprojecten die het land op langere termijn duurzamer maken.

Energie-Nederland wil eveneens dat het kabinet "scherpe keuzes maakt". Zowel in het tegengaan van de stikstofproblematiek als de klimaatcrisis. "Er kan geen sprake zijn van een keuze tussen deze twee", vindt de organisatie.