Ook ministers steunen strengere EU-regels voor big tech

25 nov 2021, 19:17 Zakelijk
ook ministers steunen strengere eu regels voor big tech
ANP

Ook de EU-landen scharen zich achter strengere Europese regels voor grote techbedrijven. Hun steun brengt de plannen van de Europese Commissie om de macht van 'big tech' te beteugelen en online orde te houden weer een flinke stap dichterbij.

Verantwoordelijk minister Stef Blok en zijn EU-collega's stellen wel een aantal wijzigingen voor in de wetten voor digitale markten (DMA) en digitale diensten (DSA). Ze gaan daarover nu onderhandelen met het Europees Parlement.

Niet de toezichthouders van de lidstaten, maar de commissie moet gaan controleren of grote technologieconcerns als Google en Facebook zich aan de regels houden, vinden de ministers. Ze willen voorkomen dat die taak weer terechtkomt bij de autoriteiten van Ierland, waar veel van deze bedrijven zijn gevestigd. Het optreden van de Ierse privacywaakhond is volgens veel landen te slap.

Blok en zijn ambtgenoten willen verder dat de internetbedrijven openbaar moeten maken hoeveel mensen ze inzetten om onwenselijke berichten en andere content te verwijderen. En welke talen zij machtig zijn, om te voorkomen dat ze alleen Engelse inhoud controleren. Ze dringen verder aan op strengere leeftijdscontroles en ouderlijk toezicht om kinderen te beschermen. Ook tegen trucs om toestemming van gebruikers te krijgen voor het volgen van hun surfgedrag willen ze harder optreden.

Bedrijven krijgen wel veel meer tijd om aan de regels te voldoen dan de commissie hun wilde gunnen, als het aan de ministers ligt. Ze willen niet drie maanden, maar anderhalf jaar respijt.

Waar de DSA gebruikers moet beschermen tegen schadelijke content, moet de DMA voorkomen dat grote techbedrijven hun macht misbruiken. De almacht van 'poortwachters', die zoekmachines, sociale media, marktplaatsen of andere platforms beheren die toegang bieden tot veel diensten, moet aan banden, vinden ook de ministers. Maar ze verschillen nog met de commissie en het parlement over welke en hoeveel bedrijven zo'n positie innemen.

"Het akkoord vandaag brengt hoognodige vernieuwing van digitale regels dichtbij", zegt Blok. "Zo pakken we mindere kanten aan zoals afhankelijkheid van grote platforms, belemmeren van markttoegang, verspreiding van illegale inhoud, cyberonveiligheid en misleiding."