Oppositie wil nu actie van kabinet om koopkracht te stutten

19 aug 2022, 9:31 Zakelijk
oppositie wil nu actie van kabinet om koopkracht te stutten
De oppositie in de Tweede Kamer eist onmiddellijke actie van het kabinet om de koopkracht van huishoudens te stutten. Volgens ramingen van het CPB leiden de aanhoudende prijsstijgingen ertoe dat volgend jaar een op de tien kinderen te maken krijgt met armoede.
GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vindt het "onacceptabel" als dat in Nederland gebeurt. Voor iedereen van het sociaal minimum tot anderhalf keer modaal moet er volgens hem direct meer geld bij. Hij stelt dat de koopkrachtcrisis mede is veroorzaakt door het uitblijven van een structurele aanpak van vermogensongelijkheid.
"Eerlijke belastingheffing op vermogen en winst kan snel groot geld vrij maken voor de noodzakelijke herverdeling", aldus Van der Lee. "Zodat ook de lasten op arbeid omlaag kunnen en het minimumloon fors kan stijgen."
"Alle seinen op rood", constateert PvdA-leider Attje Kuiken. Ook zij vindt dat het minimumloon "met euro's" omhoog moet. Verder wil zij gerichte compensatie via de zorgtoeslag en een eerlijke vermogensverdeling via een solidariteitsheffing. "Om deze ramp te voorkomen moet het kabinet alles uit de kast trekken."
Ook de SP wil nu actie zien om energie, boodschappen en benzine betaalbaarder te maken. "Er is geld genoeg", aldus partijleider Lilian Marijnissen. "Grote bedrijven maken woekerwinsten. Zet dat geld, door een fatsoenlijke winstbelasting voor grote bedrijven, in om de kosten voor mensen direct te verlagen".
PVV-leider Geert Wilders noemt het geen verrassing dat de koopkracht hard onderuitgaat. "Dat weten we al een half jaar en het is crimineel dat Rutte en Kaag er nog niets aan hebben gedaan", vindt hij.
Ook de coalitiepartijen zijn geschrokken van de CPB-cijfers. "De koude cijfers schrijven een verschrikkelijk verhaal", zegt D66-fractieleider Jan Paternotte. "Mede als gevolg van Poetins oorlog worden veel mensen snoeihard geraakt in hun portemonnee. Al die mensen moeten worden geholpen om de pijn zachter te maken."
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma herhaalt dat een "omvangrijk pakket" nodig is om gezinnen te helpen. Maar hij kijkt ook naar werkgevers, die volgens hem kunnen bijdragen door de lonen te verhogen. "Deze crisis vraagt om solidariteit met de mensen die het meest worden geraakt."
De VVD wil dat "voor gewone gezinnen het leven betaalbaar blijft". Wat fractieleider Sophie Hermans betreft staan de middengroepen nu vooraan voor extra hulp. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis vindt het "onacceptabel" dat mensen niet kunnen rondkomen. Hij wil inzetten op lagere lasten, hogere lonen en betaalbaardere energie.