De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste helft van het jaar met meer dan 9 procent gedaald als gevolg van de coronacrisis. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam pakten de overslagvolumes evenwel minder ongunstig uit dan eerder werd gevreesd.
De totale overslag kwam in de afgelopen zes maanden uit op 218,9 miljoen ton. Vooral kolen, ertsen en diverse olieproducten werden minder overgeslagen omdat de industrie door de pandemie deels tot stilstand kwam. Daarentegen bleef de afname van de containeroverslag beperkt. Ook was sprake van een kleine groei bij de afhandeling van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en biomassa.
In het eerste kwartaal was al sprake van een daling van de overslagvolumes met bijna 10 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, werd in april bekend. Toen waarschuwde het Havenbedrijf dat de overslag in heel 2020 mogelijk tot 20 procent zou kunnen terugvallen. De nieuwe cijfers komen nog niet bij dat percentage in de buurt.
Ondanks de ontwrichtende impact van de viruspandemie, bleef de Rotterdamse haven operationeel. Ook is het Havenbedrijf zelf nog steeds financieel gezond. Volgens topman Allard Castelein is het "on-Rotterdams om bij de pakken neer te zitten". Daarom heeft het Havenbedrijf gekeken welke investeringsprojecten naar voren gehaald kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om de aanleg van een waterstofnetwerk, de uitrol van walstroom en de aanleg van een warmterotonde. Dergelijke investeringen zijn goed voor de economie en kunnen deze sneller uit het slop helpen.
Hoe lang de recessie zal duren, blijft lastig te voorspellen. Herstel van de wereldeconomie is sterk afhankelijk van de vraag of er een tweede golf virusbesmettingen komt, benadrukt het Havenbedrijf. Tevens speelt de vraag of de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er de komende maanden in slagen om samen een handelsakkoord te sluiten na de brexit.
Vooralsnog gaat de haven ervan uit dat in de rest van het jaar een voorzichtig economisch herstel inzet. De volumes in de haven zullen daardoor niet verder dalen maar van volledig herstel van de volumes zal waarschijnlijk geen sprake zijn. Bezien over heel 2020 zal de totale overslag wel duidelijk lager uitkomen dan in 2019.