Pensioenoverleg gaat na het weekend verder

16 nov 2018, 6:11 Zakelijk
pensioenoverleg gaat na het weekend verder
ANP

Werkgevers en vakbonden hebben nog geen overeenkomst bereikt over een nieuw pensioenstelsel. Het overleg gaat na het weekend verder, met premier Mark Rutte en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De zoveelste ronde onderhandelingen, die donderdagavond begon, liep uit op een marathonsessie. De partijen zaten ruim 8,5 uur rond de tafel op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Rond 05.45 uur vrijdagochtend kwam naar buiten dat het overleg na het weekend wordt hervat.

,,We zijn echt tot het gaatje gegaan'', zei Rutte na afloop. ,,Iedereen gaat dat eens even op zich laten inwerken. Dan gaan we het begin volgende week of in de loop van volgende week weer oppakken.'' Rutte, die sinds deze week zelf aanschuift in de hoop een doorbraak te forceren, zei niet teleurgesteld te zijn. ,,Er is vreselijk hard gewerkt.'' Hij wilde niet ingaan op eventuele pijnpunten.

Er is bij werkgevers en bonden behoefte om even naar eigen kring terug te gaan voor onderling beraad, maakte Koolmees duidelijk na de ,,intensieve'' nacht. Het is natuurlijk een complex onderwerp en ingewikkeld proces, aldus de minister. ,,Het gaat over de toekomst van ons pensioenstelsel dat echt houdbaar is voor de komende generaties.''

Er wordt al jaren gepraat over een hernieuwing van het pensioenstelsel binnen de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin zijn vakbonden, werkgeversverenigingen en kroonleden vertegenwoordigd. In september leek een pensioenakkoord nabij, maar daarna klonken er weer sombere geluiden over moeizame onderhandelingen.

Belangrijk struikelblok in de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers lijkt de compensatie voor mensen die van het oude naar het nieuwe stelsel moeten overstappen. Vakbond FNV kwam onlangs met een eis voor een hogere rekenrente voor pensioenfondsen, maar dat is een rode lijn voor het kabinet. Koolmees heeft eerder wel aangeboden de pensioenleeftijd minder snel te laten stijgen.

De grote Nederlandse pensioenfondsen dringen aan op een snel akkoord. Vanwege hun penibele financiële positie kunnen ze de pensioenen maar niet verhogen, en is de kans op kortingen zelfs nog niet helemaal uit de lucht.