Biotechbedrijf Pharming heeft in totaal 45 miljoen dollar op rekening bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) staan. Dat is ongeveer een kwart van alle contanten die het Leidse bedrijf heeft. Door de onzekere situatie weet Pharming niet hoeveel geld het van die 45 miljoen terugziet en wanneer.
De tegoeden van Pharming stonden op rekeningen bij Silicon Valley Bank en de Britse tak SVB UK. Op de Amerikaanse rekeningen stond 26 miljoen dollar, op de Britse 19 miljoen dollar. Voor beide rekeningen gelden verschillende verzekerde bedragen. Van de Amerikaanse rekening weet Pharming zeker dat het 250.000 dollar terugkrijgt, voor de Britse gaat het om 85.000 pond. Dat is omgerekend ruim 100.000 dollar.
Of Pharming meer geld kan terugkrijgen of zelfs al zijn tegoeden, hangt af van eventuele regelingen van de Amerikaanse en Britse overheden of een verkoop van SVB aan een andere bank. De Amerikaanse toezichthouder FDIC liet al weten rekeninghouders met onverzekerde tegoeden een percentage van hun eigendommen uit te gaan betalen komende week. Maar de Amerikaanse krant The Washington Post meldt dat als er geen koper kan worden gevonden, de Amerikaanse overheid zelfs alle tegoeden zou willen verzekeren. Een redding van SVB zelf is uitgesloten, gaf minister van Financiën Janet Yellen al aan.
De Britse regering gaf aan met een pakket noodsteun te komen voor start-ups die hun tegoeden bij SVB zijn kwijtgeraakt. Daarmee moeten ze de lonen en andere lopende kosten kunnen blijven betalen. Maar details zijn er nog niet. Die worden maandag pas verwacht.
Pharming zelf zegt "alle mogelijke inspanningen" te verrichten om de tegoeden uit de VS en het Verenigd Koninkrijk terug te krijgen.
SVB viel vrijdag om nadat er een bankrun was ontstaan. De bank had een relatief groot deel van het geld in zijn beheer in staatsleningen met een lage rente gestoken. Maar door de verslechterende economie hadden veel klanten van SVB behoefte aan meer beschikbaar geld. De bank kon de staatsobligaties alleen snel met verlies verkopen, dus probeerde de directie in plaats daarvan geld op te halen met een aandelenuitgifte, maar dat leidde tot onrust op de aandelenmarkten en die sloeg over naar klanten. Op vrijdag probeerden zij 42 miljard dollar van hun SVB-rekeningen te halen voordat de bank omviel en de Amerikaanse toezichthouders het beheer overnamen.