Positieve stemming op Europese beurzen

25 jan 2019, 12:00 Zakelijk
positieve stemming op europese beurzen
De Europese aandelenbeurzen wonnen vrijdag opnieuw terrein. Vooral de technologiebedrijven waren in trek dankzij sterke koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. Daarnaast werd uitgekeken naar het bezoek van de Chinese vicepremier Liu He aan de Verenigde Staten volgende week voor verdere handelsbesprekingen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de plus op 513,64 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 723,45 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,3 procent. De Londense FTSE klom 0,4 procent.
Grootste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalmaker ArcelorMittal met een winst van meer dan 3 procent. Bierbrouwer Heineken stond onderaan met een verlies van 0,3 procent.
Chipmachinefabrikant ASML won 0,2 procent, na het kwartaalbericht van zijn belangrijke aandeelhouder en klant Intel. De Amerikaanse chipmaker is voorzichtig in zijn voorspellingen, maar denkt wel in staat te zijn om in 2019 net als in 2018 recordresultaten neer te zetten.
In de MidKap stond chipbedrijf Besi opnieuw in de kopgroep met een plus van 3,6 procent, na de sterke koerswinst een dag eerder. Betalingsbedrijf Adyen profiteerde van overnamenieuws in de sector en klom 3,3 procent. Het Amerikaanse creditcardconcern Mastercard neemt de Britse betalingsdienstverlener Earthport (plus 26 procent) over.
Bij de kleinere bedrijven klom Heijmans 1,6 procent. Het bouwbedrijf heeft een voorlopig contract gekregen voor renovatiewerkzaamheden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Met de klus is een bedrag van 68,5 miljoen euro gemoeid.
n Stockholm werden de kwartaalcijfers van Ericsson goed ontvangen. De Zweedse maker van telecomapparatuur kreeg er ruim 2 procent bij. Vodafone daalde 2,2 procent in Londen. De Britse telecomreus boekte minder omzet in het afgelopen kwartaal. De Zwitserse maker van geur- en smaakstoffen Givaudan zakte 3,7 procent in Zürich na tegenvallende resultaten.
De euro noteerde op 1,1331 dollar, tegen 1,1328 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 53,41 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 61,25 dollar per vat.