PostNL hoorde dinsdag opnieuw bij de verliezers op de beurs in Amsterdam na het forse koersverlies op maandag. De algehele stemming op de aandelenmarkten bleef daarbij voorzichtig. De aanhoudende zorgen over de inflatie hielden beleggers ook op de laatste dag van februari in de greep.
PostNL kende maandag een koersval van bijna 9 procent na het openen van de boeken en verloor dinsdag nog eens 0,4 procent. De post- en pakketbezorger zag de omzet en winst afgelopen jaar dalen en kondigde aan tot driehonderd banen te schrappen om kosten te besparen. Volgens topvrouw Herna Verhagen zullen de uitdagende omstandigheden naar verwachting ook in 2023 aanhouden.
De belangrijkste graadmeters op de Europese beurzen gingen dinsdag eveneens omlaag. De hoofdindex op Beursplein 5 zakte uiteindelijk 0,5 procent tot 752,93 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1016,50 punten en de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent. In Frankrijk is de inflatie deze maand weer opgelopen door hogere voedselprijzen. Ook in Spanje werd het leven in februari onverwacht duurder. Donderdag worden de inflatiecijfers voor de hele eurozone bekendgemaakt.
Zorgtechnologiebedrijf Philips was de grootste daler in de AEX met een min van 2,3 procent. ING ging aan kop met een plus van 1,2 procent. Olie- en gasconcern Shell profiteerde op zijn beurt van een adviesverhoging door analisten van AlphaValue/Baader en won 0,1 procent. Zakenkrant FT meldde daarnaast dat Shell enkele jaren geleden overwoog om niet alleen uit Nederland te vertrekken maar zelfs Europa te verlaten en een Amerikaans bedrijf te worden.
Bij de kleinere bedrijven dikte Azerion verder ruim 16 procent aan. De spelletjesmaker zag de omzet afgelopen jaar flink stijgen en rekent voor dit jaar op een verdere groei. Kendrion verloor ruim 2 procent ondanks een recordomzet van de producent van elektromagnetische componenten in 2022.
In Frankfurt zakte Bayer bijna 4 procent. Het Duitse chemie- en farmaceutische concern boekte afgelopen kwartaal meer omzet. Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Voor dit jaar rekent Bayer echter op een lagere winst.
De euro was 1,0600 dollar waard, tegenover 1,0558 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent meer op 77,36 dollar per vat. Brentolie werd 1,8 procent duurder op 83,95 dollar per vat.