PostNL werd maandag licht hoger gezet op het Damrak. Het post- en pakketbedrijf sloot het afgelopen kwartaal af met een brutoverlies van 20 miljoen euro. Dat resultaat kwam niet onverwachts omdat het bedrijf eerder al een winstwaarschuwing afgaf. Olie- en gasconcern Shell en kunstmestproducent OCI kampten daarentegen met adviesverlagingen en behoorden tot de grootste dalers.
PostNL won 0,7 procent. Topvrouw Herna Verhagen van het postbedrijf zei in een toelichting wel dat de problemen de komende kwartalen kunnen aanhouden. Zo kopen consumenten minder en sturen ze ook minder brieven. Verder kampt het bedrijf met aanhoudend hoge kosten voor personeel.
Tegenvallende handelscijfers uit China zorgden ook voor terughoudendheid. Door de hoge inflatie en de oplopende rentetarieven staat de wereldwijde vraag onder druk. Ook zorgen de strenge coronamaatregelen in China voor productieproblemen. Zo verwacht Apple dit jaar miljoenen iPhones minder te kunnen produceren.
De AEX noteerde 0,2 procent in de min op 670,73 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 908,92 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.
Shell was de grootste daler in de AEX met een min van 1,2 procent. Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs haalden het olie- en gasconcern van hun kooplijst af. Verzekeraar Aegon, die later in de week met cijfers komt, ging aan kop met een plus van 0,6 procent.
In de MidKap kampte kunstmestproducent OCI (min 4,4 procent) met een adviesverlaging door JPMorgan. TomTom zakte dik 2 procent. De navigatiedienstverlener heeft een nieuwe deal gesloten met autoconcern Stellantis, dat vorig jaar ontstaan is uit de fusie tussen Peugeot SA en Fiat Chrysler.
Heijmans won 0,5 procent. De bouwer gaat de terminal van de luchthaven van Eindhoven uitbreiden. B&S Group daalde 0,4 procent. De distributeur en groothandelaar zag de omzetgroei in het derde kwartaal wat teruglopen en kampt met gestegen kosten voor arbeid. Het bedrijf ziet daarbij geen tekenen voor betere omstandigheden in de rest van het jaar.
In Dublin klom Ryanair 0,5 procent. De Ierse prijsvechter zette over de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een flinke winst in de boeken, geholpen door een sterke zomer.
De euro was 0,9934 dollar waard, tegen 0,9909 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 91,36 dollar. Brentolie steeg 1,1 procent in prijs tot 97,51 dollar per vat.