Prosus was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder liftte mee op een forse koerswinst van Tencent. Het Chinese internet- en gamebedrijf, waarvan Prosus een grootaandeelhouder is, werd in Hongkong bijna 6 procent meer waard. Berichten dat Hongkong een deel van de coronabeperkingen opheft, zorgden daar voor opluchting bij beleggers.
Philips behoorde tot de hekkensluiters in de Amsterdamse hoofdindex, met een verlies van ruim 2 procent. Het zorgtechnologieconcern zag dit jaar al meer dan de helft van zijn beurswaarde verdampen door de problemen met zijn beademingsapparatuur.
De vrees dat de renteverhogingen door de centrale banken een recessie zullen veroorzaken, bleef daarbij boven de markten hangen. De centrale bankiers proberen met hogere rentetarieven de inflatie terug te dringen, maar zetten daarmee ook een rem op de economie.
Op de financiële markten wordt dan ook met spanning uitgekeken naar de rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, die volgende week op het programma staan. Zowel in de VS als in Europa zullen de rentes dan opnieuw worden verhoogd.
De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 717,12 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 936,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.
Naast Prosus (plus 2,1 procent) behoorden staalfabrikant ArcelorMittal en platenlabel UMG tot de kopgroep, met winsten van rond de 2 procent. Olie- en gasconcern Shell won 0,3 procent. De olieprijzen veerden wat op na de recente forse dalingen tot de laagste niveaus van dit jaar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 72,70 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 77,83 dollar per vat.
In de chipsector reageerden beleggers op berichten over mogelijk strengere controles op de export van chipapparatuur naar China. Volgens ingewijden werken beleidsmakers in Den Haag aan nieuwe handelsregels die mogelijk afgestemd worden op de Amerikaanse pogingen om China buiten te sluiten van bepaalde technologieën. Hoewel chipmachinemaker ASML daar volgens analisten weinig last van zal hebben verloor het aandeel 0,8 procent.
Unilever daalde 0,2 procent. Het levensmiddelenconcern houdt een beleggersdag en hield vast aan zijn verwachtingen voor dit jaar. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat Unilever overweegt om een deel van zijn lokale Amerikaanse ijsmerken te verkopen. Internationale ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's zullen niet worden verkocht.
De euro was 1,0511 dollar waard, tegen 1,0499 dollar een dag eerder.