De Australische tak van accountants- en advieskantoor PwC loost zijn in opspraak geraakte afdeling die overheden bijstaat. Voor het symbolische bedrag van 1 Australische dollar wil PwC Australia die activiteiten aan investeringsmaatschappij Allegro verkopen. De ingreep volgt op een nationaal schandaal waarbij een voormalige partner van PwC de Australische regering hielp bij het tegengaan van belastingontduiking, maar vertrouwelijke informatie uit die gesprekken tegelijkertijd gebruikte voor advies aan multinationals.
Collega's van die partner gebruikten die informatie om nieuwe opdrachten binnen te slepen bij bedrijven, mogelijk om nieuwe belastingmaatregelen te omzeilen. Voor PwC dreigt het lekken van informatie kostbaar te worden, want grote overheidsklanten beraden zich nu op hun relatie met het kantoor. Door het onderdeel voor overheidsadvies apart te zetten, hoopt PwC weer vertrouwen te kunnen winnen bij ministeries en agentschappen die nu nog huiverig zijn om het kantoor nieuwe opdrachten te geven.
PwC werkt met een wereldwijd netwerk van nationale kantoren die zelf grotendeels autonoom opereren. De internationale organisatie grijpt ook in bij de leiding van het Australische kantoor. Het bedrijf benoemt Kevin Burrowes, afkomstig uit het mondiale bestuur van PwC, tot topman van PwC Australia. Dat moet onder zijn toezicht de eigen bestuursstijl verbeteren.
Bob Moritz, wereldwijd voorzitter van PwC, bood zijn excuses aan voor het schandaal in Australië. "Onder de vorige leiding heeft PwC Australia gefaald bij het naleven van de gedragscode van ons netwerk", verklaarde hij. "Daarvoor betuigen we diepe spijt naar onze cliënten, andere belanghebbenden en onze eigen mensen".
Onlangs bevestigde PwC Nederland tegenover het Financieele Dagblad onderzoek te doen naar de betrokkenheid van een Nederlandse vestiging bij het schandaal. Medewerkers in Nederland zouden hebben geholpen bij het werven van nieuwe klanten met de geheime informatie.